Югославия

Преди стотици години Първата световна война нанася редица опустошения в Европа. Югославия, създадена през 1918 г. като "Кралство на сърбите, хърватите и словенците", преименувана на Югославия десетилетие по-късно, обединява много културни и етнически територии, които са част от бившата Австро-унгарска империя.

Новата нация включва сегашните държави от Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово и Македония. Но през 20 век Югославия е обхваната от много конфликти: разделена и окупирана по време на Втората световна война, обединена под комунистически режим след войната, последвана от война през 90-те години. „

Тибет

Въпреки че свързваме Тибет с мирни будистки монаси и неговия духовен водач Далай Лама, този район северозападно от Индия воюва от векове. Тибет всъщност е независима държава от 1912 г. до 1951 г., когато става част от Китай.

Усилията за "свободен Тибет" продължават, а награденият с Нобелова награда за мир Далай Лама все още живее в изгнание в Индия. Страната също така е дестинация за търсещи приключения и алпинисти, тъй като тук се намира най-високата точка на Земята - връх Еверест.

Neutral Moresnet

Никога не сте чували за Neutral Moresnet? Не сте единствени. Тази незначителна страна, която дори няма площ от 2 кв. км, се създава като споразумение между холандци и прусци през 1816 г.

Страната има свой собствен флаг и дори е направила свои монети. Дори има опити да бъде създаден свой език – есперанто. В крайна сметка, страната става жертва на Първата световна война и след това се превръща в част от Белгия.

Нюфаундленд

Може да милите за остров Нюфаундленд като част от Канада, но това невинаги е така. Островът край североизточното крайбрежие на Северна Америка преди това е британска колония, но изолацията му създава култура, различаваща се от околния регион.

Нюфаундленд става самоуправляваща се независима нация, въпреки че е под британско "господство" от 1907 до 1934 г., когато доброволно избира да се превърне към колония след Голямата депресия. През 1949 г. Нюфаундленд става канадска провинция, известна сега като Нюфаундленд и Лабрадор (интересното е, че и двете са имена на породи кучета!).
 

Чехословакия

Тази източноевропейска страна е съюз от различни етнически групи, създадена през 1918 г. в края на Първата световна война. Част от бившата Австро-унгарска империя, Чехословакия се състои от историческите райони Моравия, Словакия и Бохемия.

През 1993 г. Чехословакия мирно се раздели на Чехия и Словакия. Днес двете страни са напълно независими и търсени туристически дестинации.

Цейлон

Вероятно знаете този голям остров на юг от Индия като Шри Ланка, но до 1972 г. той се нарича Цейлон. Това е името, което европейците му дават, когато островът е колонизиран. Поставена под британския контрол до 1948 г., тя става независима държава и отхвърля своя колониален статус през 1972 г., когато се преименува на Шри Ланка.

След гражданска война в началото на 21 век, районът вече е стабилен. През 2011 г. страната реши да промени името на всяка държавна институция, все още носеща името Цейлон, в опит да премахне остатъците от колониализма.

Занзибар

Островите Занзибар - архипелаг на източното крайбрежие на Африка, звучат екзотично - името вероятно ви кара да мислите за подправки, изследователи и приключения. И с основание: районът някога е бил важен търговски център, а през 19 век е създаден като независим султанат.

Скоро след това става британски протекторат, но султанът продължава да управлява до 1964 г. След като спечели пълна независимост, Занзибар се слива с континенталната Танганика, за да формира днешната Танзания.