Много преди Кил Майерс да роди, тя била решила, че детето ѝ ще бъде „те-бебе“ – или бебе, отглеждано без ограниченията на пола. Пред “The Cut” тя разказва за момента, в който осъзнала, че полът (или по-точно родът – gender), е социална конструкция, която тя не иска да налага на бъдещото си дете.
„Да, има биологически разлики между половете, разбирам това. Но веднъж разбрала това, аз не можех да се направя, че не виждам или че не съм научила, че полът е обществена конструкция“, обяснява Майерс. Прозрението си тя получила докато следвала зоология в Университета в Юта.
 

И когато преди две години тя родила „те-бебето“ Зумър, тя и партньорът ѝ били категорични, че то ще расте в среда без джендър стереотипи, където детето ще достигне до разбиране за собствения си пол, когато му дойде времето.
 
За Майерс това означава насърчаването на неговата креативност без полови стереотипи. По същата причина в семейството говорели за играчките като за „тях“, вместо като „него“ и „нея“. Купуват дрехи на детето както от момичешката, така и от момчешката част на магазина.
 
Естествено, шантавият им начин на отглеждане среща неразбиране у околните. На първо място това са бабите и дядовците на Зумър. Когато Майерс родила, тя решила да не им казва какъв е анатомичният пол на детето, за да накара родителите си да вземат насериозно идеята им за джендър неутралността. Ефектът бил, че бабите и дядовците чувствали, че изпускали важна част от живота на бебето като къпането например.
 
Според Майерс, изхвърлянето на думите „тя“ и „той“ от ежедневното говорене дори ще предпази Зумър от някои болести, които се приписват повече на единия или другия пол. Така например, когато става дума за хранително разстройство, то се среща по-често при момичетата. От друга страна се смята, че едно момче е много по-вероятно да пострада при инцидент с кола.
 
Въпреки всички усилия, Зумър вече различава мъжете от жените. На улицата то нарича непознати „дада“, тъй като по външен вид им напомнят на баща му/й.
 
Семейството очаква скоро детето само да открие пола си. Според Майерс, най-вероятно това ще стане, когато то е на 3 или 4 години.
 
Семейството, обаче, е категорично, че въпреки това ще продължи както досега и няма да потвърждава виждането за пола на детето си, до което то само ще достигне. Те ще го възпитават да не се съгласява с разбирането, че съществуват два пола. Отчасти това ще е така, защото „интерсексуалните хора съществуват, а полът и родът са само част от спектъра, но нашата култура все още обича да мисли за хора – 7 млрд, души, като за „или-или“.
 
Майер е направила цял сайт, в който показва как отглежда детето си, публикува и много снимки в Инстаграм.
 
В английския език все повече се налага употребата на думата „те“ (“they”), когато се говори за личност и се избягва уточняването на пола ѝ.
 Превод и редакция: БЛИЦ