През изминалия ден заразените с коронавирус в Русия са се е увеличили със 7,4% , което представлява рекордно увеличение. Министерството на здравеопазването обръща специално внимание на увеличаването на броя на болни деца и призовава руснаците да не напускат дома си. В противен случай ограничителните мерки ще бъдат затегнати.

В „Роспотребнадзор“ изразиха надежда за горещо и слънчево време, което може да ограничи разпространението на вируса. Колко оправдани са обаче тези очаквания, коментират редица международни експерти и медии, пише Фокус.

Русия наближава решаващ момент в борбата с коронавирусната инфекция, решаващият фактор за победата остава отговорното поведение на всеки човек. Това обяви в петък здравният министър Михаил Мурашко, който призова гражданите да си останат вкъщи, за да спре пандемията.

„Министерството на здравеопазването призовава всички граждани да проявят солидарност с мерките, които държавата прилага, и да се въздържат от посещение на обществени места“, подчерта той.

От своя страна ръководителят на „Роспотребнадзор“ Анна Попова призна, че в случай на нарушаване на режима на самоизолация през майските празници ще трябва да се засилят ограничителните мерки.

„Средният инкубационен период е четири до осем дни. Ако започнем да нарушаваме днес, тогава до 12 май ще е очевидно, че трябва да засилим мерките, може би “, предупреди тя.

По-рано ръководителят на „Роспотребнадзор“ говори за предстоящите първи етапи на облекчаване на ограниченията. Властите първо ще разрешат разходки в групи от два до трима души и спорт на улицата. Според нея промените в процеса на разпространение на коронавирус в страната вдъхват надежда, но не дават абсолютна увереност в стабилно намаляване на честотата на заболеваемост.

Ръководителят на Федералната агенция по биомедицина Вероника Скворцова обаче твърди, че в Русия темпът на растеж на новите случаи на COVID-19 е намалял и през последната седмица и честотата на практика се стабилизира на същото ниво.

„Всъщност миналата седмица бяхме на платото за броя на новите случаи“, каза Скворцова. Тя поясни, че на платото има колебания - малко повече или малко по-малко случаи на инфекция.

Изявлението дойде след актуализацията на статистическите данни. Само през последния ден в Русия бяха потвърдени 7933 случая на инфекции в 85 региона, от които 3534 (44,5%) хора не са развили клинични прояви на болестта. В четвъртък в Русия бяха потвърдени 7099 нови случая на коронавирус. Това е с 834 по-малко от 1 май. Увеличението на броя на заразените на ден е 7,4%.

В средата на април обаче ежедневният прираст на заразените хора е 17-18%. В същото време са се възстановили 1 601 души. Общо в страната са се заразили 114 431 души, 13 220 души са оздравели. За ден са регистрирани и 96 смъртни случая. През целия период в Русия от коронавирус са починали 1 169 души.

Денис Проценко, главният лекар на московската болница № 40 в Комунарка, който преди това се разболя от коронавирус, определи нарушаването на режима на самоизолация като причината за скока в честотата.

„Ако самоизолацията не бъде спазена (това ще стане ясно в средата на май), много се страхуваме, че през май празниците ще доведат до експлозия на заболеваемостта и увеличаване на броя на хоспитализираните пациенти след 5-10 дни“, каза Проценко.

Главният лекар отбеляза също, че много руснаци са уморени от самоизолацията и може да се изкушат да излязат навън по празниците. „Но цената на това изкушение може да е твърде скъпа, може да струва живота на нашите бъдещи пациенти“, предупреди Проценко.

Междувременно, в петък в „Роспотребнадзор“ казаха, че при хубаво време има плюсове (ако се счита за минус по-голямото изкушение на хората да излязат на улицата).

Според експерти на ведомството е много вероятно при горещо време и много слънчева светлина честотата на заразяване с коронавируса да намалее, както обикновено се случва с други респираторни инфекции. В същото време синоптиците очакват 2020 г. да бъде една от петте най-горещи години в историята на наблюденията.

Директорът на Института за здравна икономика Лариса Попович припомни, че честотата на коронавирус в Южното полукълбо, където през лятото е топло и слънчево, „е почти същата като в Северното“. Пример за това беше ситуацията в Бразилия, където следобед въздухът затопля до 28 градуса по Целзий (там има повече от 87 хиляди заразени и шест хиляди смъртни случая).

„По принцип всеки респираторен вирус има сезонно разпространение, но в този случай ние нямаме работа с нормален респираторен вирус.

Не се държи като нормален вирус. А как ще се държи новият коронавирус през лятото е много трудно да се каже“, каза Попович.

Друг тревожен сигнал е докладът на Министерството на здравеопазването в петък относно статистиката на заболеваемостта при децата: те се заразяват по-често. Сега 11 непълнолетни са в тежко състояние, а две са починали.

Министерството призова да се избягват посещенията на всякакви обществени места, където децата могат да се заразят. Подчертава се, че въпреки че децата не се разболяват толкова често, колкото възрастните, вирусът е също толкова опасен за тях.

Попович не изключва, че вирусът може да мутира и да стане по-опасен за децата.

„Или тези деца, които страдат от идентифицирани или неоткрити генетични промени на горните дихателни пътища(местата, където прониква вируса) могат да се окажат сериозен рисков фактор“, заяви той.

Експертът добавя, че все още няма ясно разбиране за това кои генетични особености определят тежестта на заболяването.

„РНК вирусите мутират бързо и циркулиращите щамове могат вече да се различават и да придобият или загубят своята опасност. Тук трябва сериозно да се проучва.

Ако тенденцията за заразяване е наистина статистически значима, това е много опасно, трябва внимателно да се проучи, ако не става въпрос за случайно заболяване на децата, които са били заедно“, обобщи Лариса Попович.