Ако някога е имало основателна причина за съперничество между братята и сестрите, учените само го открили.

Първородните деца имат 24 на сто по-големи шансове от второродените деца да намерите на високи позиции, когато става въпрос за работния успех, като директор или ръководител, а при вторите деца те шансовете са по-големи по отношение на третите, и възлизат на 28 процента.

От друга страна, по-късно родените деца често са самостоятелни, показва изследване, проведено Германския институт за икономическо развитие.

Проучването също така показа, че по-възрастните момчета са емоционално стабилни и готови да поемат отговорност от малките деца, но на техния успех в кариерата влияят и лични характеристики (съвестта, екстроверност, емоционална стабилност и откритост).

Причините, поради което това е така не са съвсем ясни, но учените предполагат, че отговорът може да се намери в родителството.

Първородните бебета повече четат книги и повече прекарват времето си, работейки своите домашни задачи, по-малко гледат телевизия. Родителите на по-късно родените деца, по-малко говорят за домашни и училищни задължения.

Изследователите допълва и че резултатите показват, че родителите обръщат по-малко внимание на малките деца.