Те са едни от най-великите мъже. Постигнали много, преобърнали времената и представите ни за света. Благодарение на тях имаме познания за най-различни неща.

Днес ще се спрем на 5-те най-велики умове от различни епохи, подредени по начин, който представя силата на техните идеи и тяхното въздействие върху света, пише vesti.bg, позовавайки се на vbox канала top of the tops. 

Аристотел (384 г. пр.н.е. – 322 г. пр.н.е)

Той е гръцки философ и учен, роден в град Стагира, по северната периферия на Гърция. Баща му – Никомах, умира, когато Аристотел е бил дете.

На осемнадесет години, той се присъединява към Академията на Платон в Атина и остава там до навършване на тридесет и седем. Неговите съчинения обхващат много теми – включително физика, биология, зоология, метафизика, логика, етика, поезия, театър, музика, психология, теология, анатомия и география.

Галилео Галилей (1564 г. – 1642 г.)

Той е италиански физик, астроном, астролог и философ. Той играе важна роля в научната революция през Възраждането. Неговите постижения са подобренията на телескопа и наблюденията на Венера и Юпитер. Галилей открива спътниците на Юпитер, по-късно наречени галилееви спътници, и също така описва фазите на Венера. Смята се, че той първи е използвал телескоп, за да наблюдава нощното небе.

Алберт Айнщайн (1879 г. – 1955 г.)

Той е роден в Германия, физик-теоретик, писател, философ.

Работата на Айнщайн също става известна с неговото влияние върху философията на науката. Той разработва общата теория на относителността – един от двата стълба на съвременната физика. Името на Айнщайн се свързва с формулата за еквивалентност на масата и енергията. Публикува над 300 научни труда и над 150 други разработки.

Получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети. През 1921 г. Алберт Айнщайн получава Нобелова награда за физика и откриването на закона за фотоелектрическия ефект. 

Исак Нютон (1643 г. – 1727 г.)

Сър Исак Нютон е английски физик и математик, който е широко признат като един от най-влиятелните учени на всички времена и като ключова фигура в научната революция.

Неговата книга, публикувана за първи път през 1687 г., полага основите на класическата механика. Нютон посява семената за бъдещото развитие на оптиката. Той споделя своя успех заедно с Готфрид Лайбниц за развитието на висшата математика.

Малко хора знаят, че Нютон е водил двойствен живот, скрит за останалите жители на Лондон.

Леонардо Да Винчи (1452 г. – 1519 г.)

Леонардо ди сер Пиеро да Винчи е италиански енциклопедист, художник, скулптор, архитект, музикант, математик, инженер, изобретател, анатом, геолог, картограф, ботаник и писател.

Той е смятан за един от най-големите художници на всички времена и може би най-разнопосочно талантливият човек, живял някога. Неговият гений е олицетворение на ренесансовия човек, събуден от дълбок сън, жаден за знание.