Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин направи равносметка за изминалата година пред местни и чуждестранни журналисти в Москва, които се събраха за традиционната Голяма пресконференция. Както и в предходните, така и през тази година външната политика стана една от доминиращите теми на събитието. Ето някои от ключовите изявления на руския лидер за международните отношения и глобалната политика, предадени от "Фокус".
За заплахата от ядрена война и баланса във въоръженията
„Опасността от такова развитие в света затихва, изчезва ... Изглежда невъзможно или като нещо, което не толкова важно. И междувременно, да не дава Бог, се случи нещо подобно, то може да доведе до смъртта на цялата цивилизация и може би на цялата планета. Всъщност, сега сме свидетели на рухването на международната система за ограничаване на въоръженията, на надпревара във въоръжението. След оттеглянето на САЩ от договора за противоракетна отбрана, който - вече съм го казвал хиляди пъти - е крайъгълният камък в областта на неразпространението на ядрените оръжия и надпреварата във въоръжението, ние трябваше да отговорим, като създадем нови оръжейни системи за преодоляване на техните. Сега чуваме, че Русия има предимство. Да, това е вярно. В света няма такива оръжейни системи. Те ще бъдат водещите сили, но все още не. И в този смисъл има някои предимства. Но като цяло, в стратегическия баланс, това е просто елемент на ограничаване и изравняване на паритет. Това е запазването на паритета, нищо повече“, поясни Путин. По отношение на решението на САЩ да се изтеглят от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), руският лидер подчерта, че тази стъпка прави непредвидимо развитието на ситуацията в бъдеще.

„ И ако тези ракети се появят в Европа? Какво трябва да правим? Разбира се, ще е необходимо да гарантираме сигурността си чрез някои стъпки“, подчерта Путин.

За инцидента в Керченския пролив
Владимир Путин определи като „провокация“ инцидента в Керченския пролив и заяви, че Украйна е изпратила военнослужещите си към руските граници с надеждата, че те ще загинат. „Провокациите винаги са лошо нещо, предназначено да задълбочи ситуацията, разбира се, те имат избори, необходимо да бъдат повишени рейтингите на сегашното правителство.Това е в ущърб на интересите на народа. Рейтингът на Петър Олексеевич (т.е. Петро Порошенко) се подобри: той се премести от пето на второ място. Изпълни задачата си за сметка на интересите на страната", коментира Путин. Лидерът на Кремъл увери, че Русия няма намерение на възпрепятства преминаването на кораби през Керченския пролив, след като журналист на Euronews попита дали Москва, с оглед на информацията за укрепване на акваторията в района на Керченския пролив, се подготвя да обяви Азовско море за свое. В тази връзка Путин подчерта, че преминаването на кораби през протока никога не е било проблем. Той отново припомни, че според него инцидента с украинските кораби е бил провокация от страна на Киев с вътрешнополитическа цел.За отношенията с Украйна
„Искаме мир и благоденствие в цяла Украйна, включително в Донбас. Заинтересовани сме от това, тъй като Украйна е един от нашите найкрупни търговски и икономически партньори. Товарооборотът между Украйна и Русия, въпреки всички усилия на настоящите киевски власти, се увеличава, включително и през изминаващата година“, обясни държавният глава на Руската федерация.

За мирния договор с Япония и китайско-американските отношения
По отношение на въпроса за подписването на мирен договор между Москва и Токио, с които ще бъде сложен официален край на състоянието на война между тях, продължаващо от годините на Втората световна война, Путин увери, че двете страни ще продължат да работят за постигането на официален мирен договор.

„Както Япония, така и Русия са заинтересовани от цялостно уреждане на отношенията“, подчерта той. Руският президент обаче изрази загриженост от разполагането на американска система за противоракетна отбрана на територията на островната държава. Държавният глава на Руската федерация обаче отказа да коментира китайско-американските отношения в рамките на традиционната годишна конференция за резултатите от годината.

„Това е много деликатна тема. Тук няма да се ръководим от принципите, заложени в Кодекса на Хамурапи“, бе коментарът на лидера на Кремъл в отговор на пореден журналистически въпрос.

За санкциите на Запада срещу Русия
Коментирайки последиците от санкциите срещу Русия, държавният й глава Владимир Путин изрази увереност, че щетите са по-сериозни за западните държави. Путин подчерта, че заради санкциите Западът е загубил руския пазар, което е довело до съкращаване на работните места.

„За тях това е осезателно“, изрази увереност Путин, като същевременно допълни: „В Русия безработицата е 4,8%, а в Европейския съюз – например в Испания, тя е 15%“. Путин припомни, че почти в цялата си история руснаците са живели в условията на санкции и в тази връзка бе категоричен, че икономиката на страната се е адаптирала към тях. В ограничителните мерки на Запада няма логика, те са просто допълнителен начин за сдържане на Русия, допълни лидерът на Кремъл.За случаите „Скрипал“ и „Хашоги“
Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина. В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент.

За победата над „Ислямска държава“ в Сирия и обявеното изтегляне на САЩ
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин „като цяло" се съгласи с оценката на американския колега Доналд Тръмп, съгласно която терористичната групировка „Ислямска държава“ е победена в Сирия.

„Що се отнася до „Ислямска държава“, като цяло съм съгласен с президента на САЩ. Постигнахме съществени изменения в борбата с тероризма на територията и нанесохме сериозни удари по „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви Путин. Руският лидер подчерта, че присъствието на американски войски в Сирия е незаконно, при това отбеляза, че към момента не се наблюдава обещаното им изтегляне, но все пак допусна, че това ще се случи.

„След като (американците) са приели решение, значи е правилно“, заключи лидерът на Кремъл. Путин не пропусна да подчертае, че и Русия е нанасяла удари по терористите в Сирия и в тази връзка има заслуга за победата над „Ислямска държава“ в страната. Същевременно Путин изрази загриженост, че членовете на терористичната групировка може да се прехвърлят в други страни като Афганистан например.За руско-турските отношения
„Трябва да сме доволни от развитието на руско-турските отношения в икономиката и в сферата на сигурността. Въпреки че нашите интереси не съвпадат изцяло, намираме компромисни решения за разрешаване на сирийската криза. Ние уважаваме националните интереси на турския народ в тази област, ние виждаме, че турските партньори също са готови на тези компромиси отидат и да намерят заедно с нас тези компромиси за доброто на Сирия, в полза на борбата срещу тероризма и за укрепването на нашите отношения. Турция, въпреки че е страна от НАТО и изпълнява задълженията си като член на съюза, в същото време води независима външна политика. Високо ценим това, то създава условия за предвидимост и стабилност на нашите отношения. Надяваме се, че същата тенденция ще продължи под ръководството на [Реджеп Тайип] Ердоган“, бе коментарът на Путин на съответстващ въпрос.