Данни от европейски спътник разкриха, че източната част на Антарктида е гробище на континентални останки, а не както мислеха досега специалистите замръзнал тектоничен блок, съобщи в. "Индипендънт".

Геофизици от германския университет в Кил създадоха триизмерни карти на тектониката на Ледения континент, използвайки данни от спътника GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), който работи на 300 км над Земята до 2013 г. Така установиха, че дебелият лед крие останките от срива на древен суперконтинент.

Тази част от Антарктида изглеждаше хомогенна, за разлика от разнородния геоложки състав на другите континенти. Анализът на данните от GOCE обаче показа, че Източна Антарктида е като мозайка от поне три малки протоконтинента, наричани кратони. Единият кратон прилича геоложки на част от скалната основа на Антарктида, докато другият наподобява на част от Индия. В третия са се слели части от древни морски дъна. Специалистите не могат да кажат кога и как тези протоконтиненти са се свързали и са образували Източна Антарктида.

Възможно е това да е станало преди 1 милиард години, когато се е оформил суперконтинентът Родиния, или преди 500 000 милиона години, когато се е появила Гондвана.