Генералните директори в САЩ са много по-добре платени от колегите им в другите страни. Пропастта между тяхното заплащане и това на средните американски служители е по-голяма, отколкото в останалите държави, съобщава Bloomberg.

Генералните директори на най-големите публично търгувани компании в САЩ получават средна годишна заплата от 14.3 млн. долара, над два пъти повече от канадските им колеги и десет пъти повече от тези в Индия, сочи анализът на Bloomberg въз основа на водещи борсови индекси в 22 страни.

Но генералните директори на компании, включени в индийския индекс Sensex, все пак печелят 229 пъти повече от средните служители в страната. Това е втората най-голяма пропаст в света след САЩ, където ръководителите на компании получават 265 повече от средните служители, показва друга класация на Bloomberg.

Норвегия и Австрия имат едни от най-малките маржове. Генералните директори на компании, включени в норвежкия индекс OBX, получават средно 1.28 млн. долара, което се равнява на приходите на около 20 служители.

Компаниите, листнати на американски борси, трябва да разкриват съотношението между заплатата на генералния директор и тази на средностатистическия служител за фискалната година, започнала на или след 1 януари 2017 г. Петер Зимон, германски депутат в Европейския парламент, предложи сходно съотношение за банките с цел заплащането на ръководителите да бъде сведено до „по-подходящо равнище“.

Много са причините за разликата в заплащането между ръководителите. В САЩ се намират много от най-големите корпорации в света, които плащат повече. Разходите за живот са по-високи в Северна Америка и Западна Европа, отколкото в някои части на Азия. И дори най-малкото разкриване на подробни данни може да тласне заплащането към повишение, тъй като бордовете на директорите определят заплатата на генералните директори в съответствие с тези на колегите им, казва Тим Кигли, доцент по мениджмънт в университета в Джорджия.

Данните за заплатите във всяка страна се основават на средното заплащане на генерален директор на компания, представена в основен борсов индекс. Заплащането, разкрито в публични документи, включва заплата, бонуси, допълнителни доходи, непарично заплащане като ценни книжа, програми за отсрочено заплащане и пенсии.

Топ десет на страните с най-високоплатени шефове на компании в света:

1.САЩ – средна годишна заплата от 14.25 млн. долара

2. Швейцария – 8.5 млн. долара

3. Холандия – 8.24 млн. долара

4. Великобритания – 7.95 млн. долара

5. Канада – 6.49 млн. долара

6. Германия – 6.17 млн. долара

7. Австралия – 4.69 млн. долара

8. Испания – 4.89 млн. долара

9. Хонконг – 4.88 млн. долара

10. Сингапур – 4.62 млн. долара