"Когато си още млад и здрав можеш да планираш собственото си самоубийство в понеделник, но в сряда... в сряда се смееш отново“ - Мерилин Монро.

Фаталната Мерлин Монро, която и до днес е еталон за красота и модел за подражание на много жени по света, решава, че не може да живее повече на този свят. Взима решението да се самоубие и поглъща свръхдоза пентобарбитал. Тъжната вест обикаля света само за часове. Легендарната актриса решава да сложи край не само на кариерата, но и на живота си, едва на 36 години.

Безжизненото и тяло е намерено на 5 август 1962 г. от психиатъра Ралф Грийнъсн. Докладът от аутопсията е (почти) категоричен – става дума за вероятно самоубийство.

Хронологията на събитията, както и големият брой неясноти около смъртта на една от емблемите на Холивуд, и до днес карат мнозина да смятат, че нещата не са се случили точно така, както официалните версии посочват.

Психиатърът д-р Грийнъсн нахлува в апартамента на красавицата в Лос Анджелис и попада на съкрушителната гладка. Съобщава на лекаря на Монро – д-р Енгелберг, който пристига на място, за да потвърди смъртта на жената. Часовникът показва 3:50 ч. сутринта.

На нощното шкафче до тялото на Мерлин Монро са открити празни бутилки от хапчета. Официалната присъда – самоубийство – версия, която таблоидите приемат с охота и лепват на първа страница. Версия, която се припокривала идеално с противоречивата личност на холивудската актриса. Монро страдала от психиатрични разстройства от години и няколкократно е правила опити за самоубийство. Версията изглеждала достатъчно приемлива предвид личността на Мерилин Монро – фаталната жена и фаталният край на живота и.

Някои, обаче, смятат, че нещата никак не стоят така.

Необикновената история и уникални СНИМКИ на сутиена „Bullet”, който промени всичко

Сержант Джак Клемънс е първият полицай, който пристига в апартамента на красавицата. Клемънс веднага усетил, че нещо не е наред и тялото е било местено. Има празни шишенца от лекарства, но никъде наоколо не се вижда чаша с вода, с която Монро евентуално е погълнала хапчетата. Нямало и следи от повръщане, а при предозиране с пентобарбитал, би трябвало да се предизвика такова. Аутопсията само засилила подозренията. Според доклада на съдебните лекари в храносмилателната система на трупа няма никакви следи от хапчета.

Според слуховете Мерилин Монро заплашвала да разкаже на пресата детайли от скандалната си и романтична връзка с братята Кенеди. Някои дори твърдят, че фаталната холивудска актриса си водила дневник, в който били записани пикантни подробности около любовната и афера, но освен това имало и препратки към заговорът на Кенеди за убийството на Фидел Кастро, както и за връзките на президентската фамилия с мафията.

Червеният дневник на Мерилин Монро не е намерен и до днес

Несъответствието на часовете
Официалната версия е, че смъртта на актрисата е била установена от нейния лекар в 3:50 ч. сутринта.

Юнис Мъри, икономката на Монро е първата, която открила тялото на световната знаменитост. Първоначално жената казала пред полицейските власти, че около полунощ почукала на вратата на актрисата, но никой не отговорил. Притеснила се и се обадила на д-р Грийнъс, а малко след него пристигнал и д-р Енделберг.

По-късно, обаче, версията се сменила. Икономката почукала на вратата на Монро не в полунощ, а около 3.00 ч. сутринта, след като забелязала, че лампата в стаята на актрисата все още свети, а смъртта не била установена в 3:50, а в 3:40 ч.

Освен това, според сержант Клемънс, който пристига на място, тялото се намирало в много неестествена поза и според него е било преместено. Освен липсващата чаша с вода, с която би трябвало Монро да е погълнала близо 60 таблетки пентобарбитал, нейната икономка подозрително перяла чаршафи в другия край на къщата. В 5:00 ч. сутринта. Докато нейният работодател лежал безжизнено в леглото си.

Гай Хокет, който работел в погребалното бюро, пристигнал в къщата около 5:40 и установил часът на смъртта. Мерилин Монро е починала между 21:30 ч. и 23:30 ч. вечерта.

По-късно се появили и други подозрителни подробности. Агентът и адвокат на Монро били уведомени за смъртта на актрисата много преди тялото и изобщо да е открито – в 22:00 ч. вечерта.

Кой лъже?
Години по-късно икономката Юник Мъри решава да проговори. Пред журналиста Антъни Самърс разкрива, че причината да излъжат била, че същата нощ Робърт Кенеди е бил в жилището и дори на място е била повикана линейка, часове преди Мерилин да почине. Официално, обаче, в същия ден тогавашният главен прокурор е в Сан Франциско.

Версията, че Кенеди не само е бил в града по онова време и е излъгал за своето посещение, е потвърдена и от зетя на икономката - Норман Джеферис. Той твърди, че тогавашният главен прокурор и неговия девер актьорът Питър Лоуфорд отишли заедно в къщата на Монро, където се разразил скандал.

По-късно, около 22:00 ч. вечерта Кенеди се върнал с други двама мъже. Било заповядано на икономката и нейния зет да напуснат жилището на Монро. След известно време Робърт Кенеди и неговите придружители напуснали къщата и след минути влезли отново, за да открият безжизненото тяло на Монро.

Спекулациите са, че холивудската актриса заплашвала да разкаже публично за любовната си авантюра с двамата братя – нещо, което щяло да срине цялата им кариера. Освен това, в прословутият Червен дневник се намирали и доказателства за планираното покушение над Кастро.

"Този дневник говори с имена и ще ни каже кой е убил Мерилин Монро", казва частен детектив Мило Серджилио в статия на "Чикаго трибюн", публикувана и в сайта на ЦРУ. Тогавашният директор на частна детективска агенция предлага дори награда от 10 хиляди долара за онзи, който има някаква информация за Червения дневник на Монро.

В същия доклад са записани и свидетелски думи на Джак Клемънс. Той твърди, че Монро е била убита с инжекция и то от човек, когото познава.

"Това е престъплението на века – полицейското управление на Лос Анджелис и други официални лица направиха всичко възможно да предпазят известната фамилия Кенеди и имаха една добра причина да затворят устата на Монро завинаги", твърди разследващият полицай, който се пенсионира след случая.

Според данните от токсикологията в кръвта на актрисата са били открити следи от пентобарбитал, които надхърлят фаталната доза цели три пъти. Според "откритото" количество, би трябвало Монро да е погълнала между 25 и 50 хапчета, за да достигне подобни нива на веществото в тялото си. В същия документ, обаче, пише, че в стомаха на актрисата не са открити никакви следи от таблетки.

Как тогава подобно вещество е попаднало в тялото й?
Някои твърдят, че това е спекулация, тъй като хапчетата може би са се разградили. Според патолога Томас Ногучи, обаче, няма следи и от фини остатъчни кристали, както би трябвало да има.

Джон Майнър, бивш зам.-окръжен прокурор в Лос Анджелис е присъствал на аутопсията. Според него убийството на Мерилин Монро е станало с клизма – над 30 таблетки са били разтворени във вода и вкарани в тялото й анално.

Случаят, обаче, остава мистерия и до днес. Много е възможно президентското семейство да е искало да затвори устата на красивата холивудска звезда, която била на път да разруши цялата им кариера, да извади на бял свят мръсните тайни на братята Кенеди, които не могат да си позволят една фатална жена да си играе със съдбата им.

Източник: dnes.bg