Декември 2019 г. стартира със студ, който бе дори по-мощен от миналогодишния, но по-нетраен. Щом тази година успя да запише леден ден, макар и само един, над топлото Санданското поле още в началото, Софийското поле също е 2 ледени дни засега, които са с по-ниски температури, отколкото през 2018 г. Тенденцията е да успее да запише още поне 2, преди финала на 2019 г. Това съобщава Meteo Balkans в своята прогноза за зима 2019/2020.

През следващите 48 часа към страната от североизток ще се спуска много студена въздушна маса, която е свързана със спускането на полярен циклон към Източна Европа. Леденото нахлуване всъщност вече започна, но в следващите часове предстои неговият апогей. 
 

Температурите у нас ще се понижават, а заедно с понижението и вятъра от североизток ще се усилва и ще се усеща като леден с навлизането на много студ във височина и приземя. 

На места се очаква поривите му да достигат до 50 – 60 км /час, като по-силни ще са на североизток .

По-значителни снеговалежи над Средна Стара планина и над Средния Предбалкан
Още тази нощ , очакваме валежи от сняг над СИ България , над 200 метра надморска височина дори ще се образува снежна покривка .
 
Очакваната  снежна покривка за Шумен и Добрич е около 5 см, а над Шуменското и Добруджанското плато може да опита да достигне и дори да надмине 10 см.

В по-ниските райони се очаква валежите да са от дъжд, а над 200 – 400 метра надморска ще са от сняг.

По-значителни ще са валежите от сняг над Централния Предбалкан и Централна Стара планина, за тези райони издадохме код за значителни валежи от сняг, като очакванията са да се натрупа и снежна покривка, която ще е между 10-30 см. Колкото по-високо, толкова повече сняг ще успее да натрупа. 

Над 1000 метра се очаква новата снежна покривка да надхвърли 20 см. 

С напредването на деня снеговалежите ще обхващат и северозапада, с понижението на температурите и при р. Дунав  има голяма вероятност студеният дъжд да преминава в сняг. 
 
Дъжд се очертава да вали по Черноморието, там ще държи над нулата, студът във височина няма да е достатъчно, че да свали температурите до толкова, че да завали сняг, както и над Горнотракийската низина.

Но все пак има вероятност със спускането на нощта и в Тракия и в Бургаската низина студеният дъжд да успее да обърне на сняг. Всъщност вятърът ще пречи да охлади добре приземя, за да може температурите да станат оптимални за снеговалеж над по-голямата част от страната. Не са изключени обаче и изненади. Обикновено при такива обстановки обръща на сняг много по-рано от очакваното и трупа повече, отколкото изчисляват моделите.

Леденото нахлуване с апогей в навечерието на Новогодишаната нощ 
Апогей на леденото нахлуване се очертава да бъде достигнат в ранните часове на понеделник, когато ще падне за кратко до -10 във височина, а минимуми приземя ще бъдат отчитани най-вероятно в навечерието на Новогодишната нощ, на 31 декември, когато може и да има локално до -10.

Ще се тестват най-вероятно достигнатите в началото на декември -9 в подножието на Чепън планина, при Драгоманското поле, а в Пловдивското поле -6. Много далеч сме още от достигнатите в началото на календарна зима 2018/2019, студът не е достатъчен, масови -15, сега най-много до -10 да бъдат отчетени.

Последните обновления намалиха малко студа, с около градус по-топло от очакваното се очертава, а и постоянно ще си духа умерено и с недостатъчно студ, без стихване на вятъра, постоянно ще държи до умерен, дори засега Новогодишната нощ може е да е масово над нулата или по-скоро в утрото на първи януари.

Природата сякаш чу воплите ни, че въздухът е много замърсен през зимата и затова ни праща продължителен период на от умерени до силни ветрове, които се очертава да продължават до Йордановден.

Силно ледено нахлуване, но кратко, стопля за кратко на 31 декември, снежният циклон мираж
Притокът на студ от Арктика ще продължи и след Нова година, два нови ледени импулса се очакват, поне според настоящите сценарии на моделите, първият ще стартира броени часове след началото на 2020 г. и ще достигне апогей навръх Св. Силвестър, вторият ден на януари, когато отново на север от Балкана ще падне до -10 на 1500 метра или поне ще опита.

След това с наближаването на уикенда ще започне леко затопляне, за да ни удари нова ледена вълна точно за Йордановден. Изгледи за формиране на солиден снежен циклон засега няма, все ще си духа студен и дори леден вятър, ще държи температурите ниски, типично зимни, но ще чисти инверсиите и няма да има сериозно изстиване, освен локално.

Разположението на антициклона над Западна Европа няма да създаде условия да дойде студ от сърцето от Арктика – Баренцово и Карско море, и затова ще е студено, но за масови ледени дни шансовете засега са малки.

Леденото нахлуване в навечерието на Йордановден засега се поддържа и от двата средносрочни модела, така има добри шансове поне за Богоявление да е студено, и да повали малко сняг.

Засега обаче изглежда недостатъчно силно и няма да успее да навлезе пълноценно в Тиренско море, тъй като студът няма да се справи с Апенините и съответно циклон ще се образува твърде южно, че да е снежен и ще си вали най-вероятно над Пелопонос, ще заснежава планината Хелмос и разположеният на нея ски курорт.

Нови снеговалежи около 10 януари, трупа снежна покривка в планините
Във втория уикенд на януари 2020 г. има вероятност, поне към момента през страната да премине циклон, който да донесе снеговалежи на запад, а на изток обилни валежи от дъжд. Но засега сценариите са чисто хипопетични, с нахлуване от северозапад, отново студът няма да е много, и снеговалежите ще са главно над планините, и може да побелеят Лудогорското и Добруджанското плато, за кратко.
 
Първата десетдневка на януари се очертава студена и по-скоро ветровита, но не и мразовита, ще поддържа оптималните като за началото на Голям Сечко температури, съвсем леко над нулата.

По-топло ще е може би само на Нова година, точно при разминаването на студените вълни и краткото затопляне, тогава максималните ще опитат да достигнат до 7-8 градуса, но с вятъра ще се усещат доста по-ниски.

Вятърът може би ще спре за кратко в края на първата работна седмица на 2020 г., в петък. Тогава почти ще стихне, преди отново да усили в събота вечер, но засега по-скоро не се очертава да прави силни пориви, най-много до умерени.

В събота, първата на 2020 г. се очертава да е предимно слънчево, сравнително меко и тихо, за толкова кратко безветрие инверсии няма да успеят да се формират, отгоре ще доминира студ и съответно няма да допуска необичайно високи градуси, но слънцето ще успява да постопли в рамките на краткия ден и ограничените си възможности.

В неделя, в навечерието на Богоявление,  с новото нахлуване и спускане на студ от североизток ще се повтори днешният сценарий, сняг на север от Балкана, малко, усилване на вятъра и малко може да опита на юг през нощта.

Средносрочните модели за момента не дават индикации за съществени ледени нахлувания, които да бележат разгара на зима 2019/2020 г., по-скоро ще е пълнеж, поддържане на студеното статукво, установило се със студените ветрове на Коледа.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната