Световният икономически форум прави "Доклад за конкурентоспособността в туризма", който се издава на всеки две години. Докладът обхваща 136 сектора на туризма и използва няколко фактора, за да определи коя страна е начело на най-безопасните, евтини и чисти страни в света за туристите, пише profit.bg.

Вижте данните от последния доклад.

13. Сингапур

Сингапур е посещаван от над 15 милиона души всяка година, а властите правят всичко възможно, за да привличат повече. Те дори легализираха казината през 2005 г., за да помогнат на туризма. Сингапур също е известен като място за медицински туризъм, като с тази цел до страната пътуват стотици хиляди чужденци.

12. Австрия

Международният туризъм играе важна роля за австрийската икономика и формира 9% от нейния БВП. Виена, известна като "Градът на музиката", заради важната си роля като европейски музикален център, привлича близо 4 милиона души.

11. Хонконг

Автономната територия в Източна Азия може да се похвали с 30 милиарда лири от приходи от международен туризъм през 2014 г.

10. Швейцария

Туристическата индустрия е важна за швейцарската икономика, особено за по-слабо развитите алпийски региони в страната. Голяма част от туристическия сектор на страната е съсредоточен в развлекателни дейности, включително ски и туризъм.

9. Канада

Северноамериканската страна е втората по големина в света и предлага богат избор от места, климат и култури. На най-много посетители се радват трите най-големи града - Торонто, Монреал и Ванкувър.

8. Италия

С над 50 милиона туристи годишно, Италия е петата най-посещавана страна в света, генерираща над 150 милиарда долара всяка година. Хората посещават Италия заради нейното изкуство, кухня, история и култура, както и заради живописното крайбрежие и плажове.

7. Австралия

Туристите се насочват към Австралия заради умерения й климат, огромния брой природни ресурси и оживените градове. Популярни места за посещение са Големият бариерен риф, остров Кенгуру и градовете Сидни, Мелбърн и Пърт.

6. САЩ

САЩ привличат най-голям брой туристи след Франция. Основните забележителности са Гранд Каньон и Йелоустоун, както и мегаполисите Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско.

5. Великобритания

Туризмът заема огромна част от британската икономика, генерирайки 9% от БВП на страната и почти 10% от работните места. Английската столица Лондон е най-посещаваният град в света.

4. Япония

Популярността на Япония продължава да расте, като през 2016 г. тя посреща над 24 милиона международни туристи. Страната разполага с 20 обекта от световното културно наследство, включително античните паметници в Киото и замъка Химеджи.

3. Германия

Германия е седмата най-посещавана страна в света, а столицата Берлин е третият най-посещаван град в света. Най-харесваните забележителности са замъкът Хайделберг, Бундестагът и замъкът Нойшванщайн в Бавария.

2. Франция

Западноевропейската държава е известна като глобален център за изкуство, наука и философия, и привлича повече туристи от всяка друга страна по света. Нейната столица, Париж, е петият най-посещаван град в света.

1. Испания

Разположена в югозападна Европа, Испания се гордее с живописно крайбрежие и градове, които са процъфтяващи центрове на културата и историята.