При освобождаването от терористите на ИД на сирийския град Акербат преди настъплението към Дейр ез-Зор са прилагани нови способи за водене на бойни действия. За това разказал пред журналисти началникът на щаба на руската военна групировка в Сирия Александър Лапин, цитиран от руски медии.
Според неговите думи, „е нанасяно мощно огнево поражение от ВКС на Русия, осъществявано е обкръжаване от три обхващащи удара, разчленяване на групировката на противника на части и унищожаване на противника”.
 

Лапин отбелязал, че освобождаването на Акербат позволило „ да се развият решителни настъпателни действия” към Дейр ез-Зор, да се свали блокадата на града и да се излезе на рубежа на река Ефрат.
 
Генералът отбелязал, че по време на боевете в района на Акербат са унищожени 1200 терористи и над 3000 обекта от инфраструктурата, 49 танка, 157 пикапа с картечници и над 80 оръдия.
 
Сложността при разгрома на терористите в Акербат идвала от това, че градът бил добре подготвен за кръгова отбрана, имал система за отбрана на много вертикални равнища, многоходови подземни връзки, бункери и укрития.
 
„Подземният град представляваше система от тунели от 100 до 800 м, имащи връзка помежду си, което позволяваше на терористите да прехвърлят резерви от един участък на града към друг. Всички тези тунели бяха разкрити от безпилотни летателни апарати на руските ВКС и в процеса на доразузнаването бяха унищожени” – разказал Лапин.
 
Сирийската армия практически изтласквала терористите от всяка сграда. Унищожаването на противника се извършвало денем и нощем без прекъсване при непосредствената поддръжка на авиацията. Сирийската армия най-сетне се научи да воюва и придоби боен дух, твърди генерал Лапин.
 
Превод и редакция: БЛИЦ