Датската инвестиционна банка Saxo Bank публикува своите "Шокиращи прогнози" за 2020 година. Банката публикува подобни прогнози всяка година.

Описаните в тях сценарии се считат за малко вероятни, но техните потенциални последици застрашават стабилността на финансовите пазари.

Анализаторите на Saxo Bank подчертават, че "шокиращите прогнози" не могат да се считат за официална препоръка на банката.

В същото време експертите предупреждават инвеститорите да не допуснат грешки, подценявайки вероятността от тези събития.

Предлагаме пет от тези прогнози.

Петрол по 90 долара за барел
Анализаторите на банката предполагат, че Русия и държавите от петролния картел ОПЕК ще реагират на забавяне на производството на шистов нефт в САЩ и ще обявят ново намаляване на добива. След това цената на петрола Brent ще скочи до 90 долара за барел, което е изгодно преди всичко за Русия.

Москва също ще се възползва от развитието на зелената енергия, смятат експертите.

Повишеното внимание към темата за климатичните проблеми води до увеличаване на търсенето на "екологично чисти" суровини, от които се правят средствата за контрол над емисиите от транспорта.

И така, паладий е популярен, който се използва в машини за подобряване на качеството на въздуха, а Русия е един от най-големите доставчици на този метал.

Данък "Америка на първо място"
Според експертите протекционистката политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще продължи до въвеждането на данък "Америка на първо място". Новият налог ще бъде призван да преструктурира цялата данъчна система, за да стимулира местното производство.

"Виждайки анкетите, които предричаха смазващо поражение на изборите, Тръмп губи търпение и неговата администрация при последен опит да пресече протекционистката тема натиска за данъка "Америка на първо място".

Данъчната система на страната се преструктурира изцяло в полза на местното производство на принципа на "честната и свободната търговия", пишат анализаторите на Saxo Bank.

Според този сценарий Белият дом премахва всички съществуващи мита и въвежда 25% ДДС върху всички брутни приходи, получени от американските компании от производство в чужбина.

Унгария ще напусне ЕС
Несъгласието около ценностите може да доведе до разцепление между Брюксел и Будапеща. По този начин Европейският съюз (ЕС) започна процедура срещу Унгария съгласно член 7 от Договора за Съюза, като се позовава на все по-строгите ограничения на свободата и за независимостта на печата, съда и науката, въведени в страната.

Унгарското ръководство не е съгласно с твърденията, които настояват за неговия суверенитет, включително правото да се защитава срещу масовата миграция. "Развод" е повече от вероятен, смятат анализаторите.

ЕЦБ вдига лихвите
В безпрецедентен обрат на събитията, в началото на януари 2020 г., новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард - която преди това е одобрила отрицателни лихвени ставки - изпъва волево лице и декларира, че паричната политика е надхвърлила своите граници.

Тя изтъква, че поддържането на отрицателни лихвени проценти за депозит за по-дълъг период може сериозно да навреди на стабилността на европейския банков сектор.

За да принуди правителствата на еврозоната и по-специално Германия да използват фискалната политика за стимулиране на икономиката, ЕЦБ радикално променя монетарната си политика и увеличава лихвените проценти на 23 януари 2020 година.

Този първи ход е последван от друг обрат за кратък период от време по-късно това бързо връща лихвения процент до нула и дори леко положителен преди края на годината.

Тъй като ЕС едновременно загрява до фискална експанзия, реакцията на пазара е изненадващо положителна и банките от Евросъюза са сред секторите с най-добри резултати през 2020 година.

Нова резервна валута в Азия
На фона на заплахите на САЩ да превърнат долара в оръжие на търговската война в Азия, може да се появи нов резервен актив, наречен "Азиатски права на тираж" (ADR). Той ще стане най-голямата валутна единица в света и ще бъде равен на два щатски долара.

Анализаторите предполагат, че АРС може да се превърне в основно средство за заселване в Азиатско-Тихоокеанския регион. Банката прогнозира, че само за няколко месеца след въвеждането, доларът отслабва с 20% спрямо ADR и с 30% спрямо златото, чиято спот цена надхвърля 2000 долара за унция.