Историите за призраци са може би стотици, а зловещите места, в които се подвизават духове и демони, привличат стотици туристи. В САЩ това си е може би цял бизнес.  В страната има десетки изоставени сгради – болници, училища, детски градини... Все места, с които може да се съчини толкова зловеща история, че всяко косъмче по тялото ти да настръхне. Ако вярваш в такива неща, разбира се.

Едно от тях е бившият санаториум "Уейвърли Хилс". Обикновено мястото се нарежда сред първите места в класациите за най-зловещи дестинации и неведнъж се е появявало в различни предавания за лов на духове в САЩ.

Санаториумът отваря врати на 26 юли 1910 г. и става дом за хиляди пациенти, страдащи от туберкулоза. В началото вътре са били настанявани около 40 до 50 пациенти, но впоследствие санаториумът се разраства и в него често са били настанявани близо 400 болни едновременно.


"Уейвърли Хилс" работи в продължение на над 50 г., но с появата на нов антибиотик, който драстично намалил броя на страдащите от туберкулоза, болницата постепенно загубила "клиентелата си" и затворила окончателно врати през 1962 г. Година по-късно е направен нов опит болницата да бъде реновирана и да заработи отново, но през 1980 отново е затворена, след разследване, че към пациентите медиците се отнасяли с пренебрежение.


Смята се, че в санаториума са починали близо 6 000 пациенти. Те често ставали жертви на мъчителни лечения, сред които електрошокова терапия и експериментални операции. Очаквано, в повечето случаи необичайните лечебни методи не оказвали никакъв положителен ефект.

За мястото се разказват много легенди за... призраци, но е трудно да се докаже дали те са истина, тъй като говорим за паранормални явления. Посетителите на обитавания от духове бивш санаториум твърдят, че чуват гласове по коридорите, виждат сенки на фигури, облечени в медицински дрехи, някои от посетителите дори казват, че са усетили докосване.


Организацията Waverly Hills Historical Society често организира посещения в пустеещата клиника, която иначе е частна собственост. Посетителите могат да изберат между исторически и паранормален тур. Историческата разходка се провежда при дневна светлина. Паранормалната е през нощта, тогава целенасочено се търсят духове.

Историята за Тими
"Уейвърли Хилс" е дом на десетки призраци. Една от тях е за малкият Тими, който обича да си играе на топка. Според легендата момчнцето е било на 6 или 7 години, когато е починало в санаториума. Посетителите на вече призрачната сграда носят със себе си детска топка и канят момченцето-призрак да си поиграе. На поредица от видеа се вижда как топката започва да се мърда по неестествен начин. Критиците, обаче, твърдят, че това е в резултат на неравен под или изсценировка и няма никакво дете-призрак. Стая №502


В друга зловеща история главна героиня е бременна медицинска сестра, която се е самоубила в стая №502. Някои истории твърдят, че сестрата е била забременена от един от лекарите в санаториума и после я оставил на произвола, казвайки че не иска да има нищо общо с нея и бебето. Жената била съкрушена и от мъка се обесила на една стърчаща тръба.

Според друга версия собственикът на болницата забременил медицинската сестра и жената скочила от прозореца на стаята. Каквато и да е версията, много от посетителите на обитаваното от духове място, твърдят, че са видели призрака на облечената в медицинска престилка жена.

Тунелът на смъртта

Подземен тунел, наричан "тунелът на смъртта", води от главния вход на санаториума "Уейвърли Хилс" до място, което се намира на 150 под земята. Тунелът е използван от персонала на болницата, за да се транспортират запаси през зимата. Той, обаче, имал и по-зловеща употреба.

Твърди се, че докторите използвали тунела за да транспортират телата на умрелите пациенти. Според някои истории по време на епидемията от туберкулоза на всеки час умирали хора. За да не разстройват останалите пациенти в болницата, лекарите използвали подземния тунел, в който изнасяли телата на онези, които не успели да се преборят с болестта.

В момента "Тунелът на смъртта" е магнит за любителите на паранормалното. Посетителите твърдят, че виждат странни сенки, чуват необясними стъпки и гласове.

Източник: dnes.bg