Тези малки хора са силни. Те ловуват и хващат китове… Когато голям и малък човек се бият за кит, винаги малкият човек печели...“

Коренното население на Аляска разказва впечатляващи истории за малки хора, космат човек, китове, променящи облика си, необясними светлини, мистериозни случки около древни гробища и още много други.

Историите се предават от уста на уста и от поколение на поколение сред членовете на племената. Не е обичайно обаче тези истории да бъдат предавани между племената, а още по-необичайно е да бъдат предавани извън коренното население.

Версиите на индианските народни приказки навън се украсяват в западен стил и често се преувеличават с цел сензация.

Започва програма по запазването на оригиналните индиански истории

и проследяването на корените им. Идеята и програмата възникват в рамките на индианската неправителствена организация „Kawerak Inc.“, която има за цел да опази културата и историята на коренното население.

Той има заострена глава, голям нос и остри уши. Скрихме се и го наблюдавахме за час. Само пушеше и се оглеждаше. Изведнъж скочи и започна да тича към високите планини...“

Историите за малките хора ще бъдат във фокуса на програмата,

защото са най-често срещани и всяко племе има своя версия за тях, обяснява Джули Реймънд-Якубиан, ръководител на програмата към организацията.

Илюстрации на малките хора в книга с индиански митове и легенди.
Илюстрации на малките хора в книга с индиански митове и легенди.Източник: Wikipedia

Най-често племената наричат тези малки хора „инукин“ и ги описват като много дребни на размери, но със свръхчовешки сили. Смята се, че главите и ушите им са заострени и се обличат като индианците с кожи, и притежават някои от техните навици, като пушене на лула.

    "След това той погледна надолу и видя малкия човек – висок около метър говорещ ескимос. Сол го разбираше и те започнаха до си разговарят. Сол имаше оръжие и те се заговориха за него и за оръжието на малкия човек – лък и стрела. Сол се опита да опъне лъка, но беше толкова здраво затегнат, че не успя…"

Ще търсят и повече за чудовището от езерото Лиамна и Косматия човек

Чудовището от Лиамна е индианската версия на чудовището от Лох Нес в Аляска, а Косматият човек, вариант на Голямата стъпка.

Организацията ще търси и още неразказани и необичайни истории като тези за китовете, които можели да променят облика си в човешки. Ще събират и материал около необичайните светлини и историите за духове около индиански гробища.

Програмата е спонсорирана със 150 000 долара от национални фондове.Тя вече е стартирала с документирани разговори с членовете на 17 индиански племена.

За да бъдат привлечени повече хора и да бъде извлечена повече информация са организирани и обществени събития за разказване на истории и срещи на различните племена.

Очаква се изследването да приключи през 2018 г. и резултатите да бъдат обобщени в книга и няколко доклада.


Източник: Vesti.bg.