Попълнете търсена ключова дума или фраза

Три прочути руски мумии, за които може и да не сте чували (СНИМКИ 18+)

https://blitz.bg/daydzhest/tri-prochuti-ruski-mumii-za-koito-mozhe-i-da-ne-ste-chuvali-snimki-18_news621105.html Blitz.bg

Русия не е Египет, но и тя си има своите хора, балсамирани след смъртта им

Москва, Русия 18 Авг. 2018, 12:20 4933 прочита 0 коментара

Русия не е Египет, но и тя си има своите хора, балсамирани след смъртта им. И те не "живеят" само в мавзолея на Червения площад.

Всички знаят, че Владимир Ленин, водил болшевиките по време на Революцията през 1917 г., е "мумифициран". Той е балсамиран от съветските учени и е поставен в мавзолея в сърцето на Москва, където и до ден днешен служи като туристическа атракция (и то доста спорна).

Около това как Ленин е превърнат в египетски фараон има доста интересни истории: от самия процес на балсамация до евакуирането на тялото му в Сибир през Втората световна война. Би било погрешно обаче да се смята, че лидерът на пролетариата е единствената мумия в Русия.

Историите на трима негови "събратя по съдба" са не по-малко интересни, разказва dir.bg.

Николай Пирогов (1810-1881): гениален хирург
Aко някога са ви гипсирали счупената ръка, трябва да благодарите на Николай Пирогов - именно той е автор на това изобретение. Пирогов е хирург в Руската империя и въвежда много неща, без които едва ли бихме могли да си представим съвременната медицина. През 1847 г. той става първият хирург, използвал етерна анестезия на бойното поле (по време на Кримската война). След това този метод започва да се използва масово и спасява хиляди човешки животи.

Пирогов е толкова талантлив, че "понякога войниците му носели тела с откъснати глави с надеждата, че всемогъщият лекар ще ги пришие отново и ще съживи мъртвеца", преразказва популярната легенда. Пирогов създава и един от най-подробните анатомични атласи на времето си.

След като руският "цар на медицината" умира, съпругата му Александра решава "да съхраня тялото на съпруга си нетленно - за мен и за наследниците". Дори и Православната църква позволява това със специален едикт: "За да може учениците на Пирогов и тези, които ще наследят благородния му труд, да виждат яркия му образ".

 

Балсамираното тяло на Пирогов

                                               Балсамираното тяло на Пирогов

Балсамацията е извършена от един от учениците на Пирогов - Давид Виводцев. Тя минава толкова добре, че 140 години по-късно Пирогов почти не е остарял. Все така си почива в малка семейна гробница във Виница (днешна Украйна).

 

Пирогов все така си почива в малка семейна гробница във Виница (днешна Украйна
  Пирогов все така си почива в малка семейна гробница във Виница (днешна Украйна)

Григорий Котовски (1881-1925): забравен червеноармейски командир
Също като Ленин, Григорий Котовски се свързва основно с Революцията. Той е бивш бандит, успял да се издигне до командир на червеноармейска дивизия в Украйна и Молдова по време на Руската гражданска война благодарение на своята хитрост, военни умения и късмет. Меко казано, той е доста противоречива личност: "Трудно е да се кажи дали той е роден престъпник, политически бандит или защитник на потиснатите", пише историкът Едуард Бурда.

Григорий Котовски                                                                                                                       Григорий Котовски

Във всеки случай скоро след края на Гражданската война Котовски е застрелян от собствения си адютант. Тъй като командирът е много популярен сред народа, властите решават да го балсамират и дори викат на помощ същия човек, балсамирал Ленин - анатомът Владимир Воробьов. След успешната балсамация поставят Котовски в мавзолей в Подолск (днешна Украйна, близо до Одеса). Естествено, той не е толкова голям, колкото този на Ленин.

За разлика от Ленин Котовски е принуден да напусне мястото на вечния си покой. През 1941 г., когато германците нахлуват в Украйна, те изкарват тялото на червеноармейския командир от мавзолея и го изхвърлят. Днес останките на Котовски (открити след войната) са погребани в обикновен гроб, а мавзолеят му пустее.

Йосиф Сталин (1878-1953): прогонен от Мавзолея
През целия си живот като лидер на СССР Сталин се смята за всемогъщ - четвъртата брънка в здравата верига от комунистически лидери: Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин. Нищо чудно, че след смъртта му той следва стъпките на Ленин и е съхранен в Мавзолей. След смъртта на Сталин на 5 март 1953 г. властите решават това да бъде сторено.

Експертите, които се грижат за тялото на Ленин, си вършат работата добре - и до 1961 г. двамата комунистически лидери са съседи в Мавзолея. Въпреки това мумията на Сталин е принудена да се премести - поради антисталинистката кампания по време на управлението на Никита Хрушчов. "Начинът, по който Сталин предаде наследството на Ленин, злоупотребата с власт, масовите репресии срещу честните съветски граждани... правят съхраняването на ковчега с тялото му в Мавзолея на Ленин неприемливо", гласи официалното решение.

Така че Сталин е изкаран от Мавзолея и е погребан край стените на Кремъл, където почива и до днес. Ученият Вадим Милов, който е работил в Мавзолея, предполага, че балсамираното тяло може би все още е в добра форма. "Съветските учени са искали да съхранят не само тялото, но и външния му вид, за да може покойникът да изглежда сякаш спи. Ако гробът на Сталин е достатъчно сух, тялото му вероятно е добре запазено", казва Милов. Това обаче не може да се провери: бившият лидер лежи два метра под земята.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам