Русия потъна в траур! Известният в цялата страна козел Тимур от Приморския сафари - парк, умря. Симпатичното животно се прослави из целия свят покрай дружбата си с тигъра Амур. 

За смъртта му съобщава неговият опекун Елвира Головина. 

"Трудно ми е да напиша това, но като опекун на козела Тимур трябва да ви кажа, че на 5 ноември козлето почина. 
Мога да съобщя с цялата си отговорност, че той бе отглеждан в отлични условия. За неговото здраве следеше личен лекар и лекарите от сафари - парка", се казва в нейното писмо. 

По думите на Головина урната с праха на Тимур ще бъде погребана с всички почести. За дружбата на козела Тимур и тигъра Амур през 2015 година разбра целия свят. Козелът бе вкаран при тигъра като негова... плячка, но вместо да го изяде, хищникът се сприятели с него. Козелът дори зае мястото, където спеше тигърът, заставяйки го да спи на покрива на колибата. Постепенно животните станаха неразделни и навсякъде се появяваха заедно. 

Тимур и Амур станаха любимци на световния интернет, а видео с тях събра няколко милиона гледания в YouTube.

 

В края на краищата Тимур започнал да дразни Амур, който изгубил търпение и през януари 2016 г. нападнал доскорошния си другар.

Паркът изпратил козела на лечение в Москва, но той не успял да се възстанови напълно. Върнал се в парка, но двамата вече живеели отделно.

Планира се на гроба на Тимур да бъде издигната бронзова статуя.