През последните години все повече страни се стремят да разполагат със собствен самолетоносач. Сдобиването с такъв е скъпо удоволствие. Едни продължават да мечтаят за своя пръв самолетоносач, а други създават нови и нови кораби, оборудвани с най-новите постижения в техниката, пише profit.bg


Сравнително неотдавна британският кралски флот попълни своите придобивки с нов кораб. Става дума за истински самолетоносач. Нарича се HMS Queen Elizabeth. Плавателният съд е дълъг 280 метра. За сравнение, дължината на футболно игрище е 105 метра.

Максималната скорост на движение е 25 възела.

Самолетоносачът може да побере 40 самолета и хеликоптера, както и до 1600 души персонал.Цената на новата гордост на кралския флот се равнява на приблизително 4,1 млрд. долара.

В този момент корабът е в Портсмут – един от най-добре охраняваните обекти на кралския флот. За да получите достъп до него, трябва да минете през няколко КПП-та.

Самолетоносачът се охранява още от патрулни кораби, които правят денонощни курсове около него.На борда на кораба се стига само по тясна платформа, отново след надлежна проверка. Първоначално „гостите“ попадат в хангар за десетки единици летателна техника. Точно под тях е хранилището за боеприпаси.Връзката между отделните нива и отсеци става чрез специални асансьори.

Персоналът от 1500 души се изхранва от 48 готвача. Провициите на борда стигат за 45 дни плаване.Медицинският отсек на кораба е предвиден за 8 тежко болки. Има стоматологичен кабинет и операционна зала. Здравето на служителите се поддържа от 11 лекари.

Екипажът на кораба се състои не само от матроси и офицери, но и също така от 250 морски пехотинеца.Този самолетоносач впечатлява с най-високо ниво на автоматизация на системите. Това позволява на борда да има около 660 души по-малко.