Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и Китай, е възможен нежелан ядрен конфликт. Това написа американското списание The National Interest. Списанието посочва, че в тези страни, системите, отговарящи за управление, комуникации, контрол и разузнаване, инсталирани по-рано, следят изключително и само дали се използват ядрените вражески балистични ракети. Сега същите системи също така трябва да наблюдават и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е проблемът.

„До средата на 80-те години американските спътници за ранно предупреждение бяха използвани изключително за откриването на старта на ядрените оръжия. Днес с тях се прехващат и различни неядрени мисии, например чрез прихващането на конвенционалните балистични ракети“, съобщава за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията "Карнеги" за международния мир (САЩ).

„Русия, Китай и САЩ са склонни да се откажат от разходите за разделяне на техните системи на ядрени и неядрени“ – смятат аналитиците от The National Interest. 

В резултат на това „системите за противоракетна отбрана стават общи“, и една руска атака срещу тези спътници „може да се възприеме от САЩ като сигнал за ядрена война“.

Всъщност, това е прехвърляне на вината от болната на здравата глава, тъй като САЩ създават предпоставките за разгръщане на ядрена ракетна война и преди всичко се опитват да намалят прага за използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Новата ядрена доктрина на САЩ, от февруари 2018 г., дава възможност да се използва ядрено оръжие и в случаите на необичайни обстоятелства, без да се ограничава до военните сценарии или по този начин, Вашингтон разбира ролята си на глобален гарант на сигурността като „нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор“.

„Ние си запазваме правото на превантивна ядрена атака, включително с помощта на ядрени бойни глави с малка мощност, защото САЩ създават опасни условия за възникването на ядрена война, дори и по време на конфликти с нисък интензитет, в това число и на кибер заплахи“ – казва руското външно министерство.

Вашингтон няма намерение да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на САЩ разработи препоръки за подобряване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са представени като агресори и те ще се опитат да постигнат решителна победа в най-кратки срокове“. 

В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.

Според експертите това говори, че Вашингтон търси оправдание за модернизирането на ядрения си арсенал, както и за военната „доминация на САЩ в Космоса“, обявена от президента на САЩ, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че с милитаризацията на Космоса се цели победата над противниците на САЩ, и запазването на военното му превъзходство.

Възможна ли е случайна ядрена война и кой ще я започне?
„Няма случаен ядрен удар. Такива сценарии от отговорните държавници, отговорните военни ръководители са недопустими, просто защото всички ядрени боеприпаси са под строг контрол или поне в петте ядрени държави: САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания“, заяви военният експерт, пенсионираният полковник Виктор Литовкин.

„Друго нещо е, че системата за ранно предупреждение за ракети не може да различи ракетите, носещи ядрено и неядрено оборудване. Това технически е невъзможно. Следователно, всяка ракета, която лети, да речем, към Русия ще бъде прехваната. От края на 70-те години насам руснаците започнаха да създават втора версия на противоракетна отбрана около Москва, наречена A-135. Тя е присъединена към системата от 1995 г. В случай на неточно насочена бойна глава или в случай на масивен удар, А-135 може да спре ракетите на врага с насрещна ядрена експлозия в атмосферата. Така че, за да няма случаен пуск, към Русия, САЩ или Китай, не се базира на възможностите на системата за ранно предупреждение, а върху увеличената отговорност на военното командване на държавите, притежаващи ядрено оръжие“. 

Вестникът продължава разговора си с експерта.

„СП“: – The National Interest всъщност определя сценария за случайна ядрена война до атака на американските спътници. Защо?
– Всеки спътник може да бъде нападнат. В СССР това бе демонстрирано на практика на 1 ноември 1968 г. Тогава космическият кораб „Полет-1“ за пръв път в историята прехвана космически кораб-мишена, а след пет години, през 1972 г., комплексът ИС-М от противокосмическата отбранителна система бе поставен в опитна експлоатация. 

Китай, през 2013 г., също успешно залови спътник в Космоса.

Но отново, възниква въпросът: защо се нагнетява обстановката, след като Доналд Тръмп, предлага извеждането в Космоса на нови спътници? На 18 юни президентът на САЩ възложи на Пентагона да формира нови космическите войски, а на 7 август министърът на отбраната Джеймс Матис, потвърди, че „космическото пространство ще се разглежда като нов театър за военни действия“.

Още през 2008 г. на Конференцията по разоръжаването в Женева, Русия и Китай внесоха текст към проектодоговора за забраната на разполагането на оръжия в космическото пространство и всякакъв вид употреба на сила или заплаха със сила срещу външни космически обекти. Подобни инициативи са разглеждани многократно в Общото събрание на ООН, но САЩ винаги са се противопоставяли.

И сега в американската преса има публикации за ядрена война, които се предполага, че може да бъде предизвикана от атака срещу американските спътници. Вярвам, че Вашингтон, по този начин, се опитва да подготви международното обществено мнение за факта, че такива системи в Космоса все пак ще бъдат разгърнати. И това трябва да се приеме за неизбежно, като защита срещу „коварните“ руснаци и китайци.

„СП“: Как изглежда, в действителност, перспективата за милитаризация на Космоса?
– По мое мнение, до реална милитаризация няма да се стигне. Освен обществената подкрепа, са необходими и нови технологии. Според мен говоренето за милитаризация е по-скоро опит да се въвлече Русия в нова разрушителна надпревара по въоръжаване.

След като САЩ успяха да вкарат Съветския съюз в такава надпревара, това стана един от факторите, за унищожаването на СССР. Но сегашното руско ръководство, за разлика от предишното съветско, е доста трезво и няма да повтори тази фаталната грешка.

„СП“: – Какво искат американците?
-Хегемония. Те искат САЩ да останат единствената суперсила, която да командва целия свят, но това, никога няма да стане. Нито Русия, нито Китай ще позволят това, независимо какво говорят американците.

Източник: в. Труд