В последно време Северна Корея непрекъснато е обсъждана в световните информационни агенции. Заплахата да използва свое ядрено оръжие озадачи не само близките й съседи, но и целия свят. Лидерът на Северна Корея устройва военни паради и демонстрира на всички военния си потенциал. За едни това е страшно, а други намират подобно „надуване на мускули” забавно. Кое от всичко това е истина и кое – заблуда?
Ето и някои факти, които могат да ви помогнат да се ориентирате:

Правителството на Северна Корея е забранило със закон да се правят снимки на бедни хора. Вероятно от страх да не се разпространи информация за това, че голяма част от населението живее на границата на бедността.


Замисляли сте се, че някой може да ви забрани да имате своя кола? Там автомобили могат да имат само военните и чиновниците.


Смешни са ти опитите на британските учени? В сравнение със севернокорейските им колеги те действително се занимават с наука.
Неотдавна екип от учени в Северна Корея публикува информацията, че са открили останки от древна глава на... еднорог. Твърдят, че бил оседлан от древен корейски крал преди хиляди години.


В Северна Корея се намира най-големият стадион в света. Казва се Ранградо, намира се в Пхенян и побира около 150 000 души.


Кйонг-донг е град, построен специално за бежанци от Южна Корея. Засега обаче такива там няма.


Сигурно сте чували за NASA. Корейците обаче днаят само NADA, севернокорейската космична агенция.


Религията и порнографията в КНДР са извън закона. И двете се считат за престъпления, които се наказват с разстрел.


Ким Чен Ун е единственият представител на фамилията си, след като застреля чичо си и неговото семейство.


Северна Корея има и пирати. През 1968 година те превземат американски кораб – разузнавач, който стои и до ден днешен на пристанището в Пхенян.


Мечтаеш си за легализацията на марихуаната? Тогава трябва да се преместиш в Северна Корея, защото там тя е напълно легална.


Не можеш да живееш без футбол? Ти да, но севернокорейците могат. Мачовете от Световното през 2014 година са излъчвани по телевизията с 24-часово закъснение. Цензорите проверявали дали могат изобщо да се пускат в ефир.
За 60 години вражда след разделението на Корея, в Южна са избягали около 23 хиляди души. В Северна – само двама.
Искаш да имаш прическа като на любимия си актьор? На корейците са им позволени само 18 вида женски и 10 – мъжки прически.


Официалният Пхенян заявява, че КНДР не е комунистическа държава. Страната била устроена съгласно учениено Чучхе, разработено от Ким Ир Сен.


Обичаш да носиш дънки? Корейците – не. Те са забранени като символ на капиталистическа Америка.Границата между Северна и Южна Корея е 238 километра. Вероятно това е най-строго охраняваната територия на света.Всеки стотен кореец работи в трудов лагер за благото на държавата. Тези работници са около 200 хиляди.

Превод и редакция: БЛИЦ