Поради една или друга причина искате да инвестирате в петролния сектор, но не знаете как? Няма проблем, пред инвеститорите вече има бърз, удобен, прозрачен и най-вече евтин начин да инвестират в петролния сектор посредством множество индексни фондове (ETF-и), пише money.bg.

Рекорден брой енергийни компании, подали заявления за фалит, в съчетание с лошо представяне от страна на индустрията през 2019 г., направи невероятно трудно да се намерят инвестиции в енергийното пространство, които да могат да се счита за безопасни или обещаващи.

Любимият отраслов индексен фонд - Energy Select Sector SPDR Fund (XLE), който проследява цените и доходността на компаниите в енергийния сектор, е донесъл на инвеститорите доходност от едва 2.7% от началото на годината, в сравнение с 24.2% за широкия S&P 500 за същия период от време.

Изправени пред тази тревожна тенденция, е лесно да се откажем изцяло от сектора или да се почувстваме изкушени да го съкратим до минимум в нашия портфейл - и двете действия могат да се окажат сериозно късогледство по отношение на енергийния пазар според експерти.

Но първо, нека разгледаме някои популярни енергийни инструменти, които се оказаха доста рискови за обикновения инвеститор.

Енергийните облигации
Много инвеститори са склонни да се обръщат към облигации, когато фондовите пазари станат затруднени.

В края на краищата облигациите предлагат сравнително безопасно изплащане от компании, задължени по закон да изплащат всички парични средства, дължими на притежателите на облигации, преди да изплатят на акционерите, нали така?

Дружеството трябва да плати всяка лихва върху своите облигации или в противен случай те изпадат в неизпълнение и няма да позволят на притежателите на облигации да се разпореждат с активите на компанията.

По-авантюристичните инвеститори с по-висок риск апетит предпочитат по-високите лихви на "боклучавите облигации", или на тези с най-нисък инвестиционен рейтинг.

Интересното е, че според данни на Bloomberg енергийните облигации с най-нисък рейтинг носят едва 5.3% доходност, спрямо 16.7% за нежеланите облигации от банковия сектор. Като ще е риск, поне да е с по-висока награда!

Е, 5,3% добив не изглежда прекалено малко в сравнение с много алтернативи. Ако не друго, става въпрос за двойно повече от изкараното от инвестиращите в акциите в сектора през тази година.

Важно е обаче да се има предвид, че през август рейтингите на Fitch показаха, че облигаците на енергийните компании с просрочие са при ниво от 5.7%, най-високия процент за две години.

Това едва ли е изненадващо, като се имат предвид високите нива на дълг в индустрията, особено при шистовите компании, които се разрастваха твърде агресивно по време на бума на шйстов петрол. Проблемите на индустрията идват по направление на компании като Sanchez Energy и Halcon Resources, които вече са подали заявления за фалит.

Шистовите компании започнаха да предлагат нов тип обезпечени с активи облигации, които са нарекли "облигации на шйстовите производители". Пример за това е Raisa Energy, която дебютира първата отраслова емисия през септември.

Въпреки че обезпечените с активи облигации могат да се считат за по-безопасни от стандартните корпоративни облигации, те все още носят значителен риск, тъй като кладенците, които ги подкрепят, могат в крайна сметка да дадат значително по-малко добив от прогнозите.

Ако планирате да инвестирате в енергийни облигации, най-сигурният път е да се съсредоточите върху реномирани компании с висок кредитен рейтинг.

Скъсяване на петролния сектор


Тъй като цените на петрола остават упорито ниски, изкушението да се скъси стоката може да бъде огромно.

Обратните/къси нефтени ETF-и дават възможност за това, като осигуряват обратна експозиция. Тези средства обикновено се инвестират в една стока или няколко стоки като Brent/WTI, бензин и отоплително гориво. Някои от тях са ливъриджнати (тоест работят и със заемен капитал), което може да увеличи печалбите и загубите.

Всички тези обратни индексни фондове се представят изключително зле през тази година.

Въпреки това ОВОС прогнозира, че цените на суровия петрол ще бъдат по-ниски средно през 2020 г., отколкото през настоящата година, главно поради нарастващите световни запаси на петрол, особено през първата половина на 2020 г. Средната прогноза е за петрол тип брент при ниво от 60 долара през следващата година, спрямо 64 долара за тази.

Има светли петна и при най-големите петролни компании
Дълготрайното страдание на инвеститорите в щатската петролна компания Exxon може да приключи през следващата година. Нефтеният и газов гигант ExxonMobil (NYSE: XOM) скоро може да премине от "горяща кеш" компания, до бликаща с печалби и регистрираща сериозни ръстове.

От Merrill Lynch Bank of America дори определиха акциите на XOM като своя най-добър избор на акция за следващата 2020 г., като се аргументираха, че акциите могат да скочат с 47% до 100 долара, тъй като производството нараства и растежът се ускорява.

Енергийният сектор в последно време е истинска инвестиционна катастрофа, както се вижда от мизерната възвръщаемост на сектора от 4.01% за индексния фонд Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) срещу 25.01% от S&P 500. И все пак по някакъв начин XOM успя да се представи дори още по-зле с 2.16% възвръщаемост от началото на годината.

Акциите на XOM изпаднаха от полезрението на инвестиционната вселена поради високата норма на изгаряне на кеш в компанията, тъй като тя продължи трескаво да финансира плановете си за растеж - да не говорим за четиригодишната му битка в Ню Йорк за промените в климата. Exxon инвестира сериозно в увеличаване на производството, включително в американските шистови находища в Пермския басейн, както и в проекти в офшорна Гвиана. Освен това компанията може да продава нефтени и газови находища в Европа, Азия и Африка на стойност до 25 милиарда долара, тъй като изглежда да изпомпва повече пари за големи проекти в Гвиана, Папуа Нова Гвинея и Мозамбик.

XOM всъщност успя да победи прогнозите за печалбите на Уолстрийт през последното тримесечие; Въпреки това, печалбата за третото тримесечие от 3.2 милиарда долара - 75 цента на акция - е намалена рязко от 1.46 долара на акция година по-рано. Moody реагира на това с понижаване, намалявайки кредитната перспектива на Exxon от "Стабилна" към "отрицателна", казвайки, че компанията изгаря твърде много пари и паричният поток е отрицателен.

Целият песимизъм към компанията все още не е приключил, макар и от BofA Merrill Lynch да имат много "бичи сценарий" за акциите на гиганта за 2020 година, която според тях може да е "най-накрая годината на Exxon Mobil". Банката очаква компанията да премине към положителен паричен поток през 2020 г. и акциите на XOM да се повишават до 100 долара, или с 43.6% спрямо настоящата цена от 69.66 долара.

"Инфлацията в пермийското производство е в ход, докато първият петрол от Гаяна, е потвърден за декември и започва това, което очакваме да бъде 7-8 години растеж..."

Exxon характеризира Гвиана като "приказно" откритие, лесно една от най-големите находки в индустрията от десетилетия.

За Exxon миналата година беше точно за тази корекция и дори BofA да е доста агресивна в прогнозите си, по един или друг начин, 2020 г. може да бъде добра година на завръщане на акциите на XOM. Черешката на тортата е невероятната 5% дивидентна доходност на Exxon, но 2020 г. е много повече от дивидентите.

Множество инвеститори могат да кажат, че Chevron е по-добрият залог тук, тъй като той превъзхожда Exxon по представяне и доходност за акционерите през последните няколко години. Но докато Chevron се съсредоточаваше върху супер ефективността и инвеститорите наистина бяха възнаградени, Exxon не просто правеше инвестиции, но и работеше върху стратегия, която изискваше някакви жертви.

До 2025 г. Exxon планира да удвои оперативния си паричен поток и печалби. Това трябва да започне да се забелязва доста забележимо през 2020 г. и има много причини да се смята, че XOM може да достигне близо 100 долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на петролни акции или други активи