Д-р Георги Марков е специалист офталмолог в София със специализация по увеити и очна имунология. През 2009 г. завършва Медицински университет-София с отличен успех. Придобива специалност по очни болести през 2014 г. Дисертационният му труд е на тема идиопатичен панувеит - диагностични и терапевтични възможности - 2015 г.Има придобити следните допълнителни квалификации: специализация по хирургия на катаракта в Индия през 2015 г., по очна имунология и увеити в институция към “Harvard Medical School”, USA - 2012-2013 г.

Има публикации в български и международни медицински издания и множество участия в научни форуми. Професионалният му път започва като специализант в Александровска болница, МУ-София през 2010-2014 г., след това е ординатор в СОБАЛ “Акад. Пашев“ - 2011-2014 г., специалист по очни болести в поликлиника на ВМА-София - от месец май 2015 г. В момента работи в МЦ “Гина”.

- Д-р Марков, какво заболяване е увеитът?
- Увеитите са възпалителни процеси на средната обвивка на окото - увеята, като в хода на заболяването могат да се засегнат всички останали очни структури - ирис, цилиарно тяло и хориоидея. За съжаление, едно от тежките усложнения на заболяването е слепота - между 5-10% от хората, загубили зрението си, са имали точно такъв проблем. Това е така, защото поради възпалението вътре в окото често се получават вторични проблеми - глаукома, катаракта, необратими промени в ретината и очния нерв.

- Кои са причините и факторите, които могат да отключат заболяването?
- Увеитите се разделят главно на две големи  групи - инфекциозни и неинфекциозни. Инфекциозните причинители са изключително разнообразни - вируси, бактерии, фунги, паразити. Херпетичните вируси (херпес симплекс, варицела зостер) са сред най-честите причинители на увеит. При всеки увеит със засягане на задния очен сегмент трябва да се изключат туберкулоза и сифилис.
Най-често асоциираните автоимунни заболявания са - болест на Бехтерев, псориазис, улцерозен колит, саркоидоза, болест на Бехчет, множествена склероза. Когато няма достатъчно данни за поставяне на по-точна етиологична диагноза, се говори за идиопатичен процес.

- В каква възраст се проявява заболяването и често срещани ли са случаите на увеит в практиката ви?
- Увеитите засягат хора от двата пола и от всяка възраст, най-често между 20 и 50 години, тоест в най-активната възраст, но заболяването може да се появи във всяка възраст. В някои случаи единственият симптом за подобен проблем може да е намалено зрение. В други може да има силна болка, зачервяване, сълзене, комбинирани отново с намалено зрение.

Кои са характерните симптоми на увеита, които могат да ни покажат, че имаме по-сериозен проблем, четете в интервюто с д-р Георги Марков на най-полезния здравен сайт zdrave.to?