„Когато вече ни е хванал грипът храната няма значение. Но когато говорим за превенция хранителният фактор може да помогне. Трябва да помислим най-вече за имунната си защита“. Това заяви професор д-р Донка Байкова в сутрешния блок на БНТ.

„Когато вече ни е хванал грипът храната няма значение. Но когато говорим за превенция хранителният фактор може да помогне. Трябва да помислим най-вече за имунната си защита“.

Доц. д-р Атанас Мангъров: Свинският грип и „Мичиган” удрят бъбреците и белите дробове
 

„Добре е да консумираме пълноценни белтъчини- яйца, риба, пилешко месо. Важно е да ядем и много зеленчуци и плодове. Тези и други натурални източници ни помагат да изградим имунна система“, каза още професорът на въпрос какво е добре да хапване, за да не се разболее.
 
„Тиква, ябълки, зимните цитруси, които са богати на витамин С. да не забравяме и пълнозърнестите храни – киноа, семена, просо и други. Задължително е да хапване ядки. Консумирайте и чесън, ако щете“, поясни още профеосрът.

5 начина да стоим далеч от грипа
 
„При разболяване вече моделът на хранен се променя. Минаваме на меко хранен. Защо? Зашото е доказано, че в първите три дни, ако ядем лека храна ще имаме по-лека болест. Хапвайте по няколко кивита на ден, лимонов или портокалов сок, но не забравяйте най-важното – пилешката супа. Тя потиска тези субстанции, които са виновни за възпалителния процес“, поясни Байкова.
 
Тя също така поясни, че е добре да се консумират чайове в рамките на литър и половина два. Удачно е да се набляга на топлата напитка от бъз, лайка, мента, джинджифил, листата и плодовете на къпините и малините.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!