Неделя на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар. Празнува се в първата неделя след Петдесетница - през 2020 г. на 21 юни.


Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.

Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Освен тези светии, които са отбелязани в църковния календар, на българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне от преди покръстването на българите и след това до ново време.

На този ден възпоменаваме и безбройните неизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за прослава и на онези неизвестни монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят с невидима светлина от небесния небосклон.

Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век.

Този най-голям син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Но преди да се прости със земния живот, Енравота изрекъл следните думи: „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя…“. Действително не изминали и 30 години и цяла България се покръстила.

Канонизираните за светци българи са 104. Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

На празника Всички български светии имен ден честват българските имена, които нямат конкретен светец покровител. И нямат дата за имен ден.

Това са: Албена, Аргир, Асен, Аспарух; Бела, Биляна, Бисер, Бистра; Виолина, Вълко, Галин, Господин, Грозьо; Десислава, Диана, Деян, Добри, Драган; Жельо, Желязко, Желязка, Запрян, Красимир, Красимира, Краса; Крум, Кубрат, Лъчезар, Лъчезара, Люцкан; Милка, Милко, Момчил, Найден, Орлин, Огнян, Огняна; Панайот, Пресиян, Пресияна, Преслав, Преслава; Продан, Първан, Първанка; Ренета, Румен, Румяна, Руси, Руска; Свилен, Свилена, Силва, Силвия, Снежан, Снежана, Снежанка; Стамат, Страхил,  Траян, Траяна, Харизан, Чавдар, Щерьо.


Паметта на смел мъченик почитаме на  21 юни. Той предпочете гибелта на млада възраст, но не изневери на Христос.  

Свети мчк Юлиан е роден в област Киликия в Мала Азия и живял в гр. Тарс. Майка на Свети  Юлиан била ревностна християнка. Тя възпитала своя  син да обича предано Господ и неговите закони.

По времето, когато живял младият Свети Юлиан, Римската империя била под управлението на император Диоклетиан.

Той е един от най-злите и безпощадни преследвачи на християните. Хиляди невинни християни били избити и се превърнали в мъченици. Мъченическата съдба сполетяла и  Свети Юлиан.

В продължение на 1 година младият праведник  бил подложен на изтезания и нечовешки извращения.

Всяко едно от изтезанията Свети  Юлиан приемал с вяра и с християнско достойнство.

Нито за миг не си помислил да се отрече от  Христа. Накрая екзекуцията го превръща в мъченик. Тялото на мъченика Юлиан било хвърлено в морето.
Майката на Свети Юлиан научила какво се е случило с нейния единствен син.

Вместо да плаче и да страда, тя поискала също да получи мъченическа смърт. Тялото на Свети Юлиан престояло в морето няколко дни и после било  изхвърлено на брега.

Намерила го благочестива вдовица – християнка. Тя го прибрала и го занесла в град Александрия – Египет. Там вдовицата погребала тялото  на мъченика както подобава  с християнски почести. Около гроба започнали да се случват много чудеса.

Свети Йоан Златоуст започнал да говори за подвига на Свети Юлиан в своите беседи. Той бил наречен Тарсийски по името на град Тарс, в който е роден.
На същата дата почитаме паметта на преподобните Свети Юлий презвитер и Свети Юлиан дякон.

Имен ден на 21 юни празнуват мъжете с името Юлиан, Юли, Юлиян.

На 16 юли всяка година  почитаме паметта на Света мчца Юлия девица.

Тогава имен ден празнуват дамите  Юлия,  Юлина, Юла, Юлка, Юлиана, заедно с мъжете Юлиян и Юлиан.