Днес се чества денят на Св. Емилия. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и е една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си. Основава първия девически манастир и проповядва братство и равенство.

Почитаме паметта на светицата, чиито деца посвещават живот си на Бога. Те имат изключителни заслуги за развитие на християнството.
Децата на Света Емилия са изключително известни.

Това са Свети Василий Велики (почитаме го на 1 януари);  Света Макрина (почитаме паметта й  на 19 юли); Свети епископ Григорий Нисийски (почитаме го на 10 януари); Свети епископ Петър Севастийски (почитаме паметта му на 9 януари).

В житията на тези светци е записано, че най-голям принос цялото семейство неотлъчно да следва заветите на Всевишния има най-голямата дъщеря Света Макрина.

Тя убедила своята майка Света Емилия и по-малките деца да четат редовно словото Божие и да водят праведен живот в името на Христа.

Когато децата пораснали, те напуснали дома. Заедно останали само Света Емилия и Света Макрина.
Двете жени се отдали на духовен живот.

Те освободили своите роби и прислужници. Основали девически манастир с богатството, което притежавали и станали монахини.
Към девическия манастир на Света Емилия и Света Макрина се присъединили и други жени.

Ежедневието им било еднообразно – те се молели сутрин, обед, вечер и през нощта на Бога. През останалото време се грижели за своя уютен манастир.
Света Емилия доживяла до дълбока старост. Кротко предала Богу дух.

На този ден имен ден празнуват: Емил, Емилиан, Емилианa, Ема, Еми, Емилиян, Емилияна.

Емилия е женският вариант на името Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник.

Мъжете с имената Емилиян и Емил празнуват своя имен ден на 8 август –денят на  Свети Емилиян Изповедник.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук