Красиви имена черпят за Никулден, а поверията повеляват...
Народните представи за "мокрия Свети Никола" или "рибния светец" са разнообразни. Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.
Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга на Св. Никола". Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: "На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе".
Когато се приготвя шаранът или друга риба с люспи (мряна, платика), люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
В народната представа Свети Никола носи първият сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът". На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.
Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
Днес имен ден празнуват всички, които носят красивите имена Николай, Никол, Никола, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница.
Една рецепта за рибник:
Необходими Съставки
ЗА ШАРАНА
риба - 1 шаран
лук - 2 малки глави ;
гъби - 10 броя
ориз - 2 - 3 супени лъжици
стафиди - 2 супени лъжици
олио
магданоз
лимони - сок
черен пипер
сол
ЗА ТЕСТОТО
брашно - около 2 чаени чаши
яйца - 1 бр.
олио - 2 супени лъжици
оцет - 1 чаена лъжица
сол - 1 кафена лъжица без връх
вода - около 1/2 чаена чаша хладка
Начин на приготвяне
Шаранът се почиства и измива хубаво. След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол. Може да поръсите също от вън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. Шаранът се оставя настрани. Лукът се нарязва на дребно. След което лукът се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие светло жълт цвят, към него се прибавят и гъбите.
Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз.
Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата.
Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шарансе поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио.
Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.
Последвайте ни
0 Коментара: