Инженерите от Поднебесната излизат от кожата си, опитвайки се да овладеят руските технологии в областта на машиностроенето. Понякога правят наистина изгодни предложения, но страната ни отказва от време на време.

Китай разбира, че голямата численост на личния състав може да гарантира победа в съвременните войни. Трябва да се разбере, че Поднебесната има най-големия брой войници, като същевременно изостава от другите страни в други аспекти.

Например, самолетостроенето не може да се нарече коз на Поднебесната империя. Ако нещата са съвсем наред със самите самолети, то с производството на двигатели за тях положението е по-сложно.

Китайските инженери са положили много усилия за разработването на силови агрегати, но всеки път се провалят.
Специалистите от КНР не са успели да разрешат този проблем. Затова те са принудени да прибегнат до помощта на други страни. Руската федерация се превърна в основен доставчик на двигатели за КНР.

Струва си да се отбележи, че изборът в полза на страната ни е направен с причина. Днес Китай и Русия имат много силни бизнес и търговски отношения. Този факт накара китайците да мислят, че ще споделим с тях тайните на създаването на двигатели.

Най-вече нашите китайски приятели се интересуваха от двуконтурния тривален НК-32, който се използва при създаването на стратегически бомбардировачи Ту-160. Този двигател заслужено се счита за най-мощен в класа си.

Той изпреварва значително американските разработки.
Пекин се надяваше Москва да прехвърли технология за създаване на тези двигатели, но това не се случи. КНР предложи много примамливи условия на сделката, но Русия отказа.

Страната ни съвсем конкретно и недвусмислено заяви, че не може да се говори за каквато и да е продажба на секретни технологии. И дори не е нужно да се опитват да се пазарят. Това, разбира се е изгодна оферта, но Русия не се интересува от такава сделка.

Ние ще продължим да продаваме нашите части на Китай, оставайки един вид монополист в тази област. Китай ще трябва да продължи да купува НК-32, запазвайки надеждата някой ден да овладее тези технологии. Те обаче ще си останат надежди.