Министерството на отбраната на Литва призова да не се купуват телефони на Xiaomi и Huawei заради сериозни пропуски в сигурността. Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", уточнява "Дойче Веле".

Министерството на отбраната на Литва съветва да не се купуват китайски смартфони, а вече закупените устройства - да бъдат изхвърлени. Тази препоръка бе публикувана, след като държавните служби за киберсигурност са установили, че в тях има вградена функция за цензуриране. 


Функцията за цензуриране може да бъде активирана по всяко време
Продаваните от Xiaomi смартфони в Европа могат да разпознават и цензурират думи и словосъчетания като "Свободен Тибет", "Да живее независимостта на Тайван" и “Демократично движение”, пише още в съобщението на властите. Към момента софтуерът на Xiaomi може да цензурира 449 думи и словосъчетания, включително и в стандартния интернет браузър. 

Макар тази функция да е деактивирана в софтуера на Mi 10T 5G-телефоните за "региона на Европейския съюз", тя може да бъде включена по всяко време от дистанция, предупреждават службите във Вилнюс. Освен това устройствата на Xiaomi изпращат криптирани данни от телефоните към сървър в Сингапур. 

Xiaomi и Huawei са сред водещите производители на смартфони в света
Xiaomi в момента е вторият най-голям производител на смартфони в света след Samsung. И в сигурността на P40 5G-устройствата на другия голям китайски производител Huawei е открит пробив. 

Разкритията са "важни не само за Литва, но и за всички държави", заключва още докладът. Затова заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичиус препоръча "да не се купуват нови китайски телефони" и хората да се отърват от вече закупените "възможно най-бързо". 

След публикуването на тази статия получихме официално изявление от Xiaomi. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Устройствата на Xiaomi не цензурират комуникациите към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi никога досега и никога няма да ограничава или блокира каквито и да било лични поведения на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. Xiaomi спазва Общия регламент относно защитата на данните на Европейския съюз (GDPR)".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!