Австрийската компания EVN, която е собственик на eлектроразпределителните дружества от Югоизточна България и на "Топлофикация - Пловдив", проявява интерес да бъде стратегически инвеститор на замразения в момента проект за изграждане на хидроенергийната каскада "Горна Арда".
Компанията е изпратила до министъра на икономиката и енергетиката писмо за инвестиционните си намерения, в което се посочва, че тя би участвала както сама, така и с други компании от бранша, съобщи изпълнителният директор на EVN България Щефан Шишковиц, съобщи БНР.
Освен към хидроенергийната каскада "Горна Арда",  австрийците проявяват интерес и към  изграждане на възобновяеми енергийни мощности. Те ще построят вятърен парк с мощност 50 мегавата край Варна и фотоволтаична система край Сливен. Биха ивнестирали и във ВиК сектора, както правят в други 14 държави, но лошото законодателство и неясната собственост на дружествата им пречат.
Според изследване на Международната финансова корпорация към Световната банка само 6 от общо 29 български ВиК дружества покриват критериите за създаване на публично-частно партньорство. Това са водните оператори в Стара Загора, в Бургас, Пловдив, Плевен, Ловеч и Добрич. Към тях проявява инвеститорски интерес  компанията VTE, която е дъщерна на EVN. /БЛИЦ