Останките на кораб, поразен от торпедо през Втората световна война, бяха открити повече от 80 години след най-тежката морска катастрофа в историята на Австралия. Това съобщиха световните осведомителни агенции.

Смята се, че 1060 души са намерили смъртта си на борда на японския транспортен кораб "Монтевидео Мару".

Японският транспортен кораб "Монтевидео Мару"

Останките му са намерени край филипинския бряг на повече от 4000 метра дълбочина, съобщи неправителствената организация "Сайлънтуърлд".

"Мястото на потопяване на японския транспортен кораб тънеше в мистерия, след като е бил потопен на 1 юли 1942 г. от торпедо, изстреляно от подводницата на САЩ  "Стърджън", се посочва в съобщението на организацията за морска археология. Американските военни на борда на подводницата не са знаели, че "Монтевидео Мару" превозва военнопленници и цивилни.

От 1060-те загинали, близо 980 души са били австралийци, като поне 850 от тях са били военнослужещи. На борда са пътували хора от 16 държави, които били транспортирани към остров Хайнан от Рабаул, днешна Папуа-Нова Гвинея, след като управляваният тогава от Австралия град е завладян от японските сили.

"След толкова време последният пристан на загубените души от "Монтевидео Мару" е открит", каза австралийският премиер Антъни Албанезе.

Директорът на "Сайлънтуърлд" Джон Мълън каза, че находката "затваря ужасяваща страница от австралийската военна и военноморска история".

Директорът на "Сайлънтуърлд" Джон Мълън

"Монтевидео Мару" е открит на 18 април след дванадесетдневно издирване. Акцията е под ръководството на фондация "Сайлънтуърлд", дълбоководните специалисти от компанията за хидрогеографски изследвания "Фъгро" и Министерство на отбрана на Австралия.

Останките от кораба са намерени с помощта на автономен подводен апарат северозападно от филипинския остров Лусон в Южнокитайко море. Те са на дълбочина над 4000 метра, по-дълбоко от останките на кораба "Титаник".

Видео: Нова ТВ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук