Ярки стенописи и невиждани досега надписи са сред съкровищата, открити при мащабна дългогодишна реставрация на световноизвестния археологически обект Помпей. Това съобщават световните медии.

Невероятна находка по Везувий: Намериха стъклен мозък на човек ВИДЕО

В проекта беше включена армия от работници, чиято задача беше да подсилят стени, да ремонтират срутващите се конструкции и да разкопаят недокоснати райони на големия обект, втората най-посещавана туристическа дестинация в Италия след Колизеума в Рим.

В района на руините бяха направени и нови открития, които все още не са проучени от съвременните археолози на обекта - често ограбван за бижута и артефакти през вековете.
 


"Когато разкопавате в Помпей, винаги има изненади", каза генералният директор на проекта Масимо Осана пред репортери.

През октомври археолозите откриха ярък стенопис, изобразяващ облечен в броня победен гладиатор, докато от ранения му противник блика кръв. И през 2018 г. беше разкрит надпис, който доказва, че градът край Неапол е разрушен след 17 октомври 79 г. сл.хр., а не на 24 август, както се смяташе по-рано.
 Това може да не е краят на новите открития, смятат археолози.

„Сигурно е, че чрез други проекти за разкопки в области, които никога не са били изследвани досега, откритията ще бъдат невероятни“, добави Осана.
 

Започнато през 2014 г. възстановяването включва екипи от археолози, архитекти, инженери, геолози и антрополози и струва 105 милиона евро, покрити до голяма степен от Европейския съюз.

Проектът е иницииран, след като през 2013 г. ЮНЕСКО предупреди, че може да отнеме статута му на световно културно наследство след поредица от срутвания, причинени от недобра поддръжка и лошото време.
 

Но проектът вдъхна нов живот на историческия обект. Работниците внимателно реставрираха древните стенописи, замъглени от години натрупвала се мръсотия и почистиха плочките на вековните подове.

Гигантското изригване на Везувий е опустошило древния римски град Помпей преди близо 2000 години, покривайки всичко по пътя си с вулканична пепел.
 

Тази утайка спомогна за запазването на много сгради почти в първоначалното им състояние, както и труповете на жертвите на Везувий.
 


Част от обекта беше затворен за обществено ползване по време на реставрацията, включително няколко „дома” - семейни резиденции за горните класове - които малко по-късно бяха отворени.
 Домът на овощните градини Domus представя сложни и подробни стенописи на овощни дървета и птици, докато Къщата на кораба се гордее със скица на голям търговски кораб.