Вулкан, разположен в Далечния изток на Русия, се счита за изгаснал доскоро. Въпреки това, както твърдят учени, той изведнъж се събудил. И вероятното му изригване може да бъде катастрофално. Според Rzeczpospolita, вулканичният масив  Удина се намира в централната част на Камчатка. Той се формира от два стратовулкана: Болша Удина (2920 метра височина) и Мала Удина (1945 метра).

Първият от тях се смяташе за изчезнал. Той не е изригвал дълго време. Вярваше се, че вече не може да го направи. Въпреки това, наскоро учените са забелязали увеличаване на сеизмичната активност в областта на масива. Всичко показва, че Удина се събужда.

Екип от изследователи от Русия, Саудитска Арабия и Египет потвърдиха предварителните измервания. Само за два месеца са открили 559 сеизмични събития. Всички те се състояли на дълбочина от около 5 километра. "Сеизмичните свойства на вулкана могат да оправдаят промяната на статуса му от изгаснал до активен", заключават учените. „Изригването на Удина може да бъде катастрофално”, казва учен Иван Кулаков.

Според него това събитие би било равносилно на изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр., което унищожи градовете Помпей, Херкулан и Стабиа.

Превод: БЛИЦ