Археолози за пръв път попаднаха на гроб в селището Хоя де Серен, погребано от вулканично изригване преди повече от 1400 години и смятано за "Помпей на маите" в Салвадор, предаде АФП.

Човешки кости, които не са добре съхранени, и нож от обсидиан бяха открити в гроба на обекта, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се намира на около 35 км Археолози разкопаха гроб в „Помпей на маите“ в Салвадор
  
"Погребаният вероятно е живеел в селището, но не е намерил смъртта си при изригването на вулкана Лома Калдера", заяви археологът Мишел Толедо. "Смятаме, че гробът датира от 600-900 г., тъй като в него има пръст, в която се съдържат следи от вулканичното изригване през 535 г.", поясни тя.

Въпросното катастрофално изригване на Лома Калдера е разрушило селища на маите и е станало причина за образуването на езерото Илопанго с площ над 50 кв.км.

За пръв път след над 40-годишни разкопки беше открит гроб на обекта. Затрупването на Хоя де Селен със слоеве пепел от вулканичното изригване е позволило да се съхранят структури на селището и да се опознае начинът на живот на местната общност на маите.