Небесен обект, който прелетя покрай Земята, официално е от друга слънчева система, пише “Индипендънт”. Кометата 2I/Borisov е вторият обект, за който със сигурност знаем, че идва от друго място в Космоса.

Кометата беше забелязана преди няколко седмици от аматьори астрономи, но предизвика интерес в учените и вече има свое официално име. 2I означава, че това е вторият междузвезден “посетител”. Борисов пък е името на аматьора астроном, който я забелязва за първи път.

Това е първата комета, която навлиза в нашата Слънчева система. Първият подобен обект с име Оумуамуа все още предизвика дебати сред учените – те не знаят какво представлява той, нито откъде е дошъл.

2I/Borisov ще бъде видима от Земята за по-дълъг период от време и това ще предостави възможност на астрономи да я изследват и може би да разберат повече за нейния произход.

Кометата била забелязана за първи път в края на август от аматьора астроном Генади Борисов от Крим. Той преценил, че небесният обект е комета, защото се виждала нейната опашка. Тъй като кометите се кръщават на техните откриватели, официалното име на “междузвездния посетител” станало 2I/Borisov.