Учени публикуваха статия в списанието "Прогрес в биофизиката и молекулярната биология" (Progress in Biophysics and Molecular Biology), озаглавена "Причината за камбрийската експлозия - земна или космическа?" в която се изследва произходът на живота на земята, пише BGR.

В статията се посочва, че животът на Земята е започнал благодарение на дъжд от ретровируси, който буквално е паднал върху нея от Космоса. След това тези ретровируси вмъкват нови ДНК последователности в земните геноми, което според учените е довело до допълнителни генетични мутации.

Освен това учените твърдят, че някои главоноги, като октоподи и калмари, са дошли на Земята, като са паднали върху нея – замръзнали, информира БГНЕС.

„Следователно не може да се изключи възможността замразените яйца от калмари и/или октопод да са пристигнали в кубове с лед преди стотици милиони години“, се казва в статията.

Авторите на статията казват, че октоподите и други същества са с биологични черти, произлезли от „някакъв вид предишен живот“.

Тезата, че животът е започнал някъде другаде, а не на Земята, не е нова. През 2018 г. Стивън Флайшфрезър теоретизира, че за вездесъщността на семето на живота в Космоса се говори в древни времена. Това обаче е първият път, когато учени реално потвърждават, че октоподите са дошли от Космоса.

Кийт Бавърсток, учен от Университета на Източна Финландия, който прегледа статията, каза, че има много доказателства, които правят тезата, че октоподите са извънземни, напълно приемлива.