Златотърсач твърди, че е открил най-голямата буца злато в историята на Великобритания.

Находката, която се състои от две части, тежи 121.3 грама и е намерена в река в Шотландия през месец май тази година.

Ако се докаже, че златото е намерено действително в Шотландия, то ще изпревари преходния рекордьор, къс злато с тегло 85.7 грама, намерена през 2016 година на територията на Великобритания, предава CNN.

По думите на Лий Палмър, автор на книга, посветена на генезиза на златото във Великобритания, коментира, че е бил потърсен от анонимен златотърсач, който иска да регистрира находката си. Откритието е станало чрез метода „снайпинг”, който се прилага по дъното на реките с цел извличане на злато, казва Палмър.

Според него двете части от къса самородно злато, тежащи съответно 89.6 градам и 31.7 грама, съвпадат една към друга по перфектен начин, което подсказва, че са намерени на едно и също място и могат да се смятат за единно откритие.

Въпреки това експертът по златото Нийл Кларк посочва, че в Шотландия има над 300 места, където може да се намери злато, което прави доказването, че двете части на буцата представляват едно цяло, доста трудно начинание.

"Дори ако тази буца дойде в музей, където да бъде разгледана, на практика е невъзможно да се каже откъде е дошла, защото има само един изотоп на златото, който е намерен естествено", казва Кларк, куратор в Hunterian Museum в Глазгоу.

„Златото си е злато – единственият начин да се провери откъде е дошло е да се локализират примесите в него, но дори и тогава е много трудно”, добавя той.

Законите за притежаие на злато в Шотландия също правят ситуацията сложна. Основна част от златото се смята за собственост или на Короната, или на определени стопанства в Шотландия, казва Кларк.

Палмър, който не се занимава с търговия със злато, се надява находката да бъде изложена в лондонския Natural History Museum или в шотландския National Museum of Scotland.

„Може да се каже, че (буцата) е безценна”, смята Палмър.