Професор по теология разбули тайната какво са яли и пили Исус и учениците му на Тайната вечеря
от Новата ера, заяви отец Даниел Кендал, професор по теология в Университета на Сан Франциско за приложението за вино Vivino, цитиран от Independent и "За Жената".
"За разлика от Йоан Кръстител, Исус е пиел вино", обяснява отец Кендъл и добавя: "От описанията става ясно, че най‐вероятно става въпрос за "Седар". Тъй като това е била и все още е най‐важния ритуал на евреите, виното вероятно е било част от празненството".
Въпреки че сортовете грозде не са били конкретизирани и не са им давани имена, както сега, вино се е правело в тази част на Близкия изток от около 4000 г. преди Новата ера.
Археологическите свидетелства предполагат, че около времето на Тайната вечеря, богатите концентрирани вина са били популярни, посочва д‐р Патрик Макгавърн, професор по антропология в Университета в Пенсилвания и директор на биомолекулярен археология Проект за Кухня, ферментирали напитки и здраве в Университета на Пенсилвания музей във Филаделфия.
В древна Юда, близо до Йерусалим, където е била Тайната вечеря, археолозите са намерили съд с надпис "вино от черни стафиди". Това означава, че производителите на вино може да са използвали грозде, изсушено на лозата или на слънце, за да получат сладко, гъсто вино. В близост до този регион са открити и съдове с надписи "пушено вино" и "много тъмно вино".
Въпреки че по това време е било популярно виното да се разрежда с вода, в Йерусалим са харесвали богато, концентрирано вино, посочва д‐р Макгавърн.
За обогатяване на вкуса на виното са използвани подправки и плодове ‐ нар, мандрагора, шафран и канела, а дървесна смола е добавяна за по‐доброто му консервиране. Така че виното, което са пили на Тайната вечеря, може да наподобява греяното вино, което някои от нас пият на Коледа.
Макар че не е ясно какво вино точно е пил Исус на Тайната вечеря, д‐р Макгавърн се шегува: "Ако някой може да намери Светия Граал и да го прати в лабораторията ми, можем да го анализираме и ще ви кажа.
Последвайте ни
0 Коментара: