Неандерталците може би не са най-близките роднини на съвременните хора, съобщи БТА.

Учени, анализирали останки от череп, намерен в Китай, твърдят, че той е от нов вид праисторически човек, който е по-близък до хомо сапиенс от неандерталците.

Черепът от Харбин, както са известни откритите в Китай останки, е най-добре запазеният фосил от този период, твърдят учените, публикували резултатите от изследването си в сп. "Иновейшън" днес. Фосилът е на около 146 000 години.

"Според нашите анализи групата Харбин е по-тясно свързана с хомо сапиенс, отколкото са неандерталците", каза за АФП палеонтологът Крис Стрингър от Лондонския природонаучен музей, съавтор на изследването.

Родът Хомо, към който принадлежи и съвременният човешки вид хомо сапиенс, е включвал доста изчезнали видове. Новият вид е наречен от учените хомо лонги. Черепът е открит преди десетилетия в района на китайски град Харбин, след което изчезва.

"Предишният собственик скрил черепа в кладенец", каза един от ръководителите на изследването Хиджун Ни.

Фосилът е предаден в университета на Хъбей, Китай през 2018 г. Според учените черепът е на мъж на около 50 години. Той имал изключително широко лице, дълбоки очни кухини и мозък, подобен на размера при съвременните хора.

"Тези хора вероятно са били ловци", смята Крис Стрингър.

Откритието бележи "трета човешка линия в Източна Азия, със своя еволюционна история и показва значимостта на региона в човешката еволюция", подчерта палеонтологът.