Много е вероятно образуването на планетите да не протича винаги по начина, по който си го представяме, съобщава Meteobalkans.com.

Нови симулации показват, че големите планети, които се формират доста далеч от своите звезди, започват живота си не като чиста сфера, а по-скоро като диск, подобен на пухкава палачинка или на M&M - форма, наречена сплескан сфероид.

Докато се въртят, тези протопланети постепенно привличат материал, като накрая се установяват в по-познатата кръгла форма на Юпитер.

Откритието, направено от астрофизиците Адам Фентън и Димитрис Стамателос от Университета на Централен Ланкашир, хвърля светлина върху безбройните различни начини за израстване на планета в бурния диск от прах и газ, който се върти около младата звезда.

Въпреки че сме открили много планети в Млечния път - над 5500 потвърдени до момента – все още не знаем със сигурност как се формират. Когато се ражда една звезда, тя се образува от купчина в огромен, плътен облак от газ и прах в пространството; тази купчина се срутва под въздействието на гравитацията и започва да се върти. Материалът около нея образува диск, който се влива в младата звезда, като подхранва растежа ѝ.

Симулацията също така показва, че материалът се натрупва върху растящата протопланета предимно на полюсите, а не около екватора.

Не е ясно какво означава това откритие за модела на акреция на ядрото, но изследването предполага, че свойствата на протопланета, вградена в звезден диск, може да изглеждат различни в зависимост от ъгъла на наблюдение.

Ако я погледнем отстрани, лесно ще видим, че има форма, наподобяваща палачинка. Но отгоре лесно бихме могли да я сбъркаме с кръглата форма със сфера. Ставаме все по-добри в забелязването на тези развиващи се планети, затова е важно да разберем как да тълкуваме това, което гледаме, казват изследователите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук