Първият от почивните дни е тих с мъгла в някои ниски райони, предимно около водоемите. По поречието на река Дунав видимостта се задържа ниска най-дълго. Денят е слънчев, но есенно прохладен с температури в най-топлата част на денонощието от 8 до 13 градуса. По-топло е в южната половина на страната.

В планините времето е слънчево с тенденция в хода на деня да се заоблачи. Температурите се колебаят от 4 до 10 градуса, с най-високи стойности в Банско и Добринище – до 14-15 градуса, предаде Нова телевизия. 
 

В неделя ще започне постепенна промяна на времето. Студен атмосферен фронт ще понижи температурите, а с него и облачността ще се увеличи. Късно вечерта започнат превалявания от дъжд, които през нощта и в понеделник с падането на температурите ще преминават в сняг. На много места в северната половина на страната ще се образува крехка снежна покривка. 

Вторник и сряда температурите ще паднат, като на някои места в Дунавската равнина стойностите в ранните часове ще са между минус 5 и минус 10 градуса. С наближаването на почивните дни температурите ще тръгнат нагоре.


В ранните часове на местата, където е тихо в ниските райони на страната ще се образуват мъгли. В края на седмицата очакваме и порция слаби превалявания от дъжд в равнините и сняг в планините.
 

В събота времето отново ще е предпоставка за натрупване на замърсители в атмосферата. През последните часове в много от станциите на Изпълнителната агенция за околна среда бяха отчетени концентрации на прах в пъти над допустимите нива. В София, Плевен и Горна Оряховица тази сутрин се диша най-тежко. Очаква се раздвижване на атмосферата в неделя и понеделник, с което концентрацията на замърсители да намалее.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.