Десетки миряни се събраха за Божествена литургия в патриаршеската катедрала „Свети Алесандър Невски“. Литургията отслужиха българският патриарх и софийски митрополит Неофит и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.
Службата е по повод 140-годишнина от Освобождението на България от османско владичество в Неделята на свети Григорий Палама.
Сред присъстващите се забелязваха Симеон Сакскобургготски, омбудсманът Мая Манолова и ексдепутатът Румен Петков, руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров и други представители на българската държавност и църковните среди.

 
„В единството е истинският залог за нашата сила и за нашия успех“, заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит след службата.
 
„С благоговение трепет и духовна радост извършихме в този дивен ден великото тайнство на Божествената евхаристия. Радостта ни беше още по-голяма, защото имахме възможността да направим това в благословеното съслужение с обичния и скъп на сърцето ни наш в Христа брат - Светейшният Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнина от Освобождението на страната ни от вековно иго“, каза българският патриарх.
 
„Приемете нашата дълбока благодарност за радостта от това да бъдем заедно в тези паметни дни. Вашето присъствие сред нас и на всички гости от Русия е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи и православните ни църкви. Свидетелство за нашето единство и залог за нашето общо бъдеще в следване на Евангелския път“, обърна се патриарх Неофит към руския патриарх.
 
„Днес, когато БПЦ празнува началото на историческото си съществуване, всички ние отново обръщаме духовния си взор назад във времето, когато са се полагали основите на християнството. Най-важният завет е да пазим православната си вяра“, подчерта Негово Светейшество.
 
„Божията любов и неговата велика милост да бъдат с всички нас-с православните ни църкви и нашите братски православни народи“, пожела още патриархът.
 
Господ да благослови Светата Българска църква и да не оставя народа й без своите милости. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.
 
„В памет на края на войната, която преди 140 години донесе освобождението на българския народ, на руските медали е издълбан стих: „Не нам, Господи, не нам, а на твоето име дай слава“. Това смирено призоваване на Божията воля, постигнато във военните събития, изисква Божията помощ и запълва немощта на човешките сили“, заяви руският патриарх.
 
„Историците говорят за това, че нито Русия, нито българският народ, са били готови за тази война. България е била обезкървена жестоко от потушеното въстание, а Русия - още невъзстановена от неблагополучния конфликт с европейските държави в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко бреме над цялото руско население и да изостри отношенията с Европа, но Русия е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защитава, презирайки собственото си благополучие и без да получи в замяна на това нещо“, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.
 
Той посочи, че свещената българска земя е напоена с кръвта на български опълченци и руски войници, паднали в битката преди 140 години, когато нашите народи се сражават рамо до рамо за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на победата над земното зло и несправедливост. Тя е дадена заради вярата на нашите народи“, заяви патриарх Кирил.