Обичате ли да пътувате? И то на ниска цена? А искате ли да записвате още хора и да печелите от това? Горе долу по този начин започват презентациите на представителите на американската компания „World Venture“ в България. Срещите се провеждат обикновено в заведения на кафе с един или няколко човека. Залага се на персоналното внимание към всеки евентуален бъдещ член на компанията. И тъй като всеки обича да пътува и да печели пари, никак не е учудващо, че желаещите са доста. По-късно по време на представянето става ясно, че има два вида членство – златно и платинено, които струват съответно 250 и 400 долара, а бизнесчастта – тоест възможността да записваш хора и да печелиш от това е още 111 долара. 
По време на презентацията се обяснява още, как ще си лежите на някой бряг по света с коктейл в ръка, а в сметката ви непрекъснато ще постъпват авоари. Но преди това трябва да платите сумата за присъединяване. Ако намерите други хора, които да запишете под вас, ще вземате пари и от тях. Това не е никак трудно, желаещите са много, а и от фирмата ще ви помогнат в това дело. Но докато ги намерите трябва да се плащат едни 100 долара.

В един момент обаче установявате, че никой няма да ви помогне, а и желаещи за нови членове - няма. Милите думи, цветята и розите, с които са ви омайвали, също са се погубили някъде. А тонът и отношението към вас рязко се променят, ако решите  да се „отпишете“ от фирмата.                                

Но нека не бързаме. Проблемите започват още в момента в който решите, че искате да попътувате и то на ниската цена... Оказва се, че част от информацията е спестена от презентаторите. И всъщност сумата, която са ви посочили в сайта, не е тази, която вие си мислите, а на всичко отгоре трябва и да доплатите. Самата фирма няма официален офис, рекламата й върви от уста на уста. Вече поканен и присъединен член агитира приятелите си, тъй като може да печели от тях. Всичко става на принципа на пирамидата. И ако все пак в един момент някой реши да си поиска парите, тъй като преценява, че не е за него подобен тип работа, възниква нов проблем. 

Единици са хората, които са успели да си вземат парите обратно или поне част от тях. Проверка в Търговския регистър показва, че подобна фирма не е регистрирана в България. Друг смущаващ факт е, че при заплащане на сумите за членство от „World Venture“ не се издава никакъв отчетен документ. Представителите на компанията при презентацията обещават до 30 дни американска банка да изпрати на новите членове дебитни карти, от които да си теглят парите, които са генерирали от новите хора, които са записали под себе си. 

Tака следват логичните въпроси: Къде и на кой се отчита тази фирма? Плаща ли си данъците в България тя, а също и нейните членове? Как функционира, без да е регистрирана в страната? Коя банкова институция в Съединените щати издава обещаваните дебитни карти и как се получават те? Кой оперира с конфиденциалната информация, която представителите на фирмата събират и изобщо имат ли право да правят това?

В Норвегия е незаконна

Няколко държави са завели съдебни дела срещу фирма „World Venture“. В Норвегия започна разследване срещу американската компания през 2013 г. Специализиран орган изказва официално становище - фирмата нарушава закон в Норвегия, който обявява, че пирамидите са незаконни. Той определя компанията като „пирамидална система на продажба, в която платеното възнаграждение дава възможност за приходи от другите части на системата, като няма продажба или потребление на услуги или други облаги“. 
По-късно става ясно, че в Норвегия „World Venture“ разчита повече на продажба на членство, отколкото на пътешествията на своите членове из света, т.е. приходите на компанията идват почти изцяло от нови членове, отколкото от продажби на пътувания.

Окончателното решение след разследването е, че става дума за незаконна пирамидална схема. Разпоредено е компанията да спре всички свои продажби на територията на страната. В края на май 2013 г. членуващите в пирамидалната схема в Норвегия са 3654. От тях около 95 процента са си записали и други норвежци под своето име. При разследването на фирмата е изтъкнат и фактът, че много компании и сайтове по света предлагат по-ниски цени за почивки, без да се изисква никакво платено членство. Според закона в Норвегия поне половината приходи на мулти левъл компанията, както се представят, трябва да са от реални продажби на продукт.

„World Venture“ изгуби няколко обжалвания по делото, като неин представител заплаши да съди министър на страната.   Разследване срещу фирмата започна и в Южна Африка. В него участваха Националната комисия на потребителите и Специализираният отдел за търговски престъпления. Все още няма окончателно обявено решение. Според данни от медиите членовете на американската компания в Южна Африка наброяват около 20 000 души.   Съдебни дела срещу „World Venture“ са се водили и в Съединените американски щати.

 

Анна Попова, адвокат: Смятам да сигнализирам прокуратурата

Обърнахме се към адвокат Анна Попова, като човек запознат доста подробно с въпросната структура и която има клиенти, желаещи да се откажат от участие в американската фирма и да си приберат парите. Презентация е направена и на самата адвокатка, която се появила на срещата заради хора, чиито интереси защитава. Адвокат Анна Попова е насочена в областта на наказателното и миграционното право. Тя е радетел на човешките права, известна е като защитник и процесуален представител на литовския милионер Денис Ершов в наказателните му дела, на „Петрол Холдинг“ АД, на ливанската фамилия Сабра, Дмитрий Капустин и редица други популярни и обществено значими дела.

- Адвокат Попова, как мина презентацията ви с представители на въпросната фирма? Може ли да се каже, че това е една пирамида всъщност?

- Презентацията се състоя в столично заведение на среща между участници в структурата и лицето, чиито интереси защитавах. Продуктът се представя в неформален разговор, на който целта е да се привлече вниманието на потенциалния „клиент“. С елегантни въпроси той бива разпитан за начина си на живот, професия и ежедневие. Впоследствие „презентиращият“ грабва вниманието с афиширане на жизнен статус, позитивизъм, ползване на имена на „успели“ личности и издигане в култ на продукта предлаган от World Ventures. Постепенно се създава впечатление за безкрайно лесен източник на доходи, базиран на удоволствието от пътешествия, ексклузивни пакети, яхтени круизи, лимузини и докосване до живот, за който може само да се мечтае. Постепенно се рисува картина, което е много далеч от действителността. Важен е крайният резултат - да има нови членове и за тази цел част от информацията поради незнание или умишлено се прикрива. 

Култовата точка на разговора е тази, когато ти предлагат да се присъединиш веднага, като ти създават усещане за специално отношение и принадлежност към едно „успяло“ общество. Бариерите падат . Презентиращият показва апликация инсталирана на мобилния му телефон, в която непрекъснато текат оферти и ти показва: „...ей тук има едни кръгчета, които са бонус точки“. Най-интересното обаче е, че тези, които предлагат продукти, те сами не са наясно какво точно предлагат. В действителност плащаш реалната цена на продукта. Това е нещо като „Букинг ком“, но за членове – ползваш най-ниската цена за уикенд в Занзибар например за две нощувки на оферирания хотел, който няма да ти е 140 евро, ами ще ти е 135 евро! Следва сложна регистрация на новия член на структурата, при което той се съгласява с общите правила на компанията и заплаща в брой сумата съобразно избрания пакет. Остава му да мечтае за забогатяване и безспирни обиколки на света, докато дойде „картата му от американска банкова институция”, с помощта на която ще харчи печалбите си. За мен това е абсолютна пирамидална структура на работа, комуникация и управление, като печалбите на горестоящите лица се реализират от средствата на новонабраните участници. 

- Какви са хората, които се примамват от фирмата?
- На фона на едно мизерно общество като нашето, на фона на прогресиращата безработица, мнозина се опитват да намерят нови възможности за приходи – това е една идеална среда. Такъв тип маркетинг търговия прогресира в бедните държави, защото тук хората са наивни и се примамват лесно. Лично аз съм човек, за който пътуването е хоби и познавам механизма на предлагане на пакети и оферти в туризма. Затова на презентаторите на продукта на World ventures зададох достатъчно конкретни въпроси, на които те не успяха да отговорят. А и голяма част от тях не са пътували и не познават това, което предлагат. Поведението им е екзалтирано, поне в моите очи!

- Като че ли повече се опитват да печелят от присъединяване на нови членове, отколкото от пътуването им?                    
- Това е в основата на пирамидалните структури. Идеята е да се вземат парите на новите хора. Аз оприличавам модела на работа на тази организация с нашумелите в 90-те години пирамиди.

- Какво се случва, ако потребителят реши да се откаже?
- Има срок, в който може да го стори - 15 дни. При провеждането на презентацията на моята клиентка, обаче това положение не бе разяснено. Презентаторите не съобщават този правен инструмент на потенциалния член и после изтъкват, че незнанието на закона не е оправдание. Това е факт! Но считам, че е редно при предлагане на подобен мулти левъл маркетинг продукт и другата страна да знае правата си, най-малкото от етична гледна точка.

- Какво беше поведението на хората от фирмата, които срещнахте при презентацията? 
- Агресивно, меко казано. Моята клиентка трябваше да доведе човек, който да бъде записан под нея, но междувременно се отказа и пожела да си върне парите. По съдебен ред, предвид тромавата и формална система това трудно може да стане. Затова предложих на клиента си, да вляза като човек заинтересована от този продукт. Така ще имам лично възприятие от начина на представяне и на поднасяне на информацията. 
Впечатлих се от ентусиазма, с който ме убеждаваха презентиращите дори ми изпратиха линкове от американски телевизии, как лицето X пътувало до дестинация Y - от типа на „Аз отидох и видях...“ Всичко това ми се стори комично и най-вече трагично. След няколко уточняващи въпроса споделих, че съм адвокат и по мое мнение това е пирамидална структура. Казах, възнамерявам да подам сигнал в прокуратурата, тъй като считам, че са укрили съществена информация от доверителката ми. Така са я въвели в заблуждение, с което са получили изгода за себе си. Изходът от този случай бе благоприятен за клиента - подписахме извънсъдебно споразумение и на три пъти и клиентката ми успя да си върне платените средства. 

- Ако не се занимавахте с тази материя, бихте ли се излъгали да станете член на фирмата?
- Действително ако не бях навътре в материята на правото, при така представената информация вероятно бих се подвела. 

Член на компанията: Искам си парите! 

Станах член на американската компания „World Venture“ преди три месеца. Срещнах се с представителка на фирмата по предложение на моя позната, която също бе станала част от екипа. Няма да споменавам името си за момента, тъй като се опитвам да си върна парите, които съм дала – 511 долара и най-вероятно ще стигна до съд. Никой не ми обясни на срещата, че ако се откажа как да си получа парите обратно. Преди да платя, се държаха много мило и любезно с мен, след като си поисках парите, коренно си смениха тона и държанието. Разрових се из интернет и открих много нередности и несъответствия между това, което обещават от компанията и това, което впоследствие се случва. Отказах да лъжа хората и да ги карам да се присъединяват под мен само и само, за да печеля аз. 

Живка АНГЕЛОВА 

ОЩЕ РАЗСЛЕДВАНИЯ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА В."ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА