Преди броени дни в медийното пространство се появи информацията, че Моника Валериева е изгубила делото, което заведе срещу Люси Иларионов след като излезе от формата на VIP Borther. Брюнетката поиска обезщетение с основание за публична клевета. БЛИЦ узна обаче, че съдебната сага не е приключила, както се твърди. За да разберем истината потърсихме защитничката в съда на Валериева. Ето какво каза пред медията ни адвокат Екатерина Димитрова.

- Какво е развитието с делото между клиентката Ви Моника Валериева и Людмил Иларионов?

- През 2015 година Моника Валериева образува дело срещу Людмил Иларионов за това, че по време на участието си във „VIP Brother 2015“ той е разпространил обидни и клеветнически твърдения по отношение на нея. По това дело до момента са се провели шест съдебни заседания, като само на едно от тях е даван ход на делото. Не е вярно тиражираното по медиите, че делото не може да тръгне, защото Моника Валериева не се явява. Нейното участие не е задължително. Но аз лично съм присъствала на всяко едно от съдебните заседания. Имало е случаи, когато в залата сме били само аз, съдията и съдебният секретар. Призовките се връщаха с отбелязване, че при посещение на адреса на посъдимия от вътре се чуват шумове, но никой не отваря.

Делото се е отлагало по различни причини: подсъдимият е бил болен, защитникът му е бил болен, детето на защитника му е било болно. За едно от съдебните заседания подсъдимият Иларионов беше принудително доведен от органите на съдебна охрана.

Казвам всичко това с единствената цел да се спре с преекспонирането на темата, с безкрайните слухове и писания по различни медии. Моника Валериева демонстрира изключително коректно поведение, проявява уважение към съда и участващите в процеса. Тя не си е позволила да даде нито едно интервю или да направи коментар, касаещи делото. Напротив - подсъдимият Иларионов във всяко свое интервю засяга темата за воденото срещу него наказателно производство. На едно от съдебните заседания той се яви пред съда в оранжев гащеризон и окован в белезници, като случайно там беше и репортер от някакъв сайт, за да го снима. Това не е цирк, а съдебна зала. Не смятам, че на страните им е нужна подобна показност и реклама.

Има още един въпрос, по който се спекулира и който искам да изясня - гражданския иск. Във воденото наказателно производство Моника Валериева предяви граждански иск срещу Людмил Иларионов, но съдът прецени, че делото ще се натовари с доказването на още една претенция и раздели производството. Законът дава такава възможност на съда. Моника Валериева ще се възползва от правото си да предяви претенцията си за обезщетение спрямо Людмил Иларионов в гражданско дело.

- Какви са следващите Ви стъпки по казуса?
- Делото продължава. Бавно и трудно, но продължава.

- Как ще коментирате песента на Ани Хоанг „К***а като Моника”, преименувана на „К’во ме гледаш” и изказването на Люси Иларионов, че не е написана за Моника Валериева.
- Под нивото ми е да коментирам самата песен, но за никого не е тайна, че скандалът продава. Много поп-фолк певици излязоха от нивото на посредствеността и неизвестността благодарение на различни клипчета и компромати. Може би сега е дошло времето и на тази изпълнителка. Песен с вулгарно съдържание, препратки към едно дело, за което се говори, интервюта, че приликата с действителни лица е случайна - и ставаш една от многото новини. Въпрос на личен избор.  

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ