Изчезналият в Калоферския балкан турист Мирослав Късовски, който вече пети ден спасители, полиция, а от днес и 204 военни издирват, вероятно е имал проблеми с алкохола, научи ексклузивно БЛИЦ от свои източници. По непотвърдена информация той се е лекувал от алкохолна зависимост.
Проверка на БЛИЦ установи, че  от хижа „Тъжа”, от където тръгнал да покорява връх Ботев, младият мъже поел с ракия в раницата. Хижарят разказа пред БЛИЦ, че предната вечер са пили по две-три ракии, на сутринта Мирослав закусил с чорба и бира и поискал да си купи кило ракия. Хижарят обаче казал, че не продава и му дал само 200 грама.


 
В раницата на туриста не е имало храна, той е бил и много леко облечен. Мирослав споделил, че вече е минавал този маршрут пеша, а сега искал с колело. Казал още, че ако времето се влоши, ще слезе откъм Паниците откъм Калофер. Предната вечер, преди да отиде на хижа „Тъжа”, той нощувал в хижа „Русалка”. 


 
От Планинска спасителна служба-София съобщиха пред БЛИЦ, че сигналът за изчезването на Мирослав е подаден на 27 октомври в 23,45 часа от бащата на момчето през телефон 112.  Не е ясно защо сигналът е подаден чак тогава, след като следите на Мирослав се губят от Димитровден, 26 октомври. Тогава за последно в ранния следобед момчето се е свързало с майка си.
 


На място в Калофер е позициониран кризисният щаб. Висши военни потвърдиха пред репортера ни информацията на БЛИЦ, че Мирослав изобщо не е стигнал до връх Ботев и вероятно е претърпял инцидент някъде в района на хижа „Тъжа”. В момента там са съсредоточени повечето сили на 204-ата военни, на доброволци, полиция и на спасители, които провеждат акцията.


 
От коментарите, направени пред БЛИЦ от хора, запознати с тежката обстановка в Балкана, става ясно, че едва ли туристът може да бъде намерен жив, защото температурите през деня там са между -6- и -8 градуса, а през нощта падат до под -10 градуса. Малка надежда проблесна преди малко, когато стана ясно, че е локализирано местонахождението на телефона на младия мъж, но това не означава, че той е жив.
 
Както БЛИЦ съобщи, в издирването са включени 5 следови кучета с водачи.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ