Все още няма информация кои са се стреляли с несебърския бизнесмен и гардовете му. Случайно или не, обаче, атентатът срещу него обаче е само няколко дни след показните арести на едни от най-големите му врагове. Това са и основните му конкуренти в бизнеса за наркопазара - Петър Биберов - Кюфтето, Николай Мечков и Николай Далакманов.
Източници на БЛИЦ разкриват ексклузивно, че хора от групата на Кюфтето твърдели, че са натопени именно от Димитър Желязков. Възможно е в момента да се касае за ответна реакция.
 
Вече се пускат и слухове в Бургас, че именно Кюфтето стои зад нападението на Очите. Петър Биберов – Кюфтето влиза в конфликт с Димитър Желязков – Митьо Очите и хората му по времето, когато несебърският наркобос е в затвора. Тогава той опитва да завземе негови територии.


 
Сред конкурентите на Димитър Желязков е и Николай Мечков, който също бе арестуван при акцията срещу Кюфтето. Той опитва да завземе териториите му по времето, когато Желязков е в затвора. 
 
Сериозен враг на Митьо Очите е и Николай Далакманов с прякор Бездушния. Той минава за един от най-жестоките биячи в Бургас и се прочува с жестокостта си. През август 2015 г. името му влиза отново в новините, след като пребива дъщерята на общински съветник от Бургас. Побоят е жесток, в него пострадва и приятел на момичето.
 
След излизането си от затвора Димитър Желязков е в съвсем различна позиция и вече не е толкова силен. Най-големият удар срещу него беше след убийството на Димитър Янков - председателя на общинския съвет в Несебър. Той бе сред покровителите на Очите и оттам нататък позициите му започнаха да западат. 

Последните две години Желязков демонстрира и съвсем различно поведение спрямо околните. Посвещава повече време на сина си, който е от връзката му с Антигона, често пътува и до екзотични дестинации. След като имуществото му бе отнето от комисията Кушлев, той оттегли участието си от всички фирми, в които имаше дялове.