Доходите трябва да идват от модернизацията на страната и затова трябва да има конкретни мерки. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ на пресконференция. Повод за изявлението бе анализ на предизборните обещанията на левицата. "Не веднъж ни питаха какво отличава нашата програма от тази на БСП по отношение на доходите", заяви Дончев.
"Ние считаме, изчислили сме, че ако всички тези мерки бъдат приложени, ще има реален ръст на доходите. Поводът да се съберем днес е да направим един анализ на тези мерки", посочи Дончев и допълни, че пълен текст на Национален план за развитие на България не е наличен, тъй като по тяхното управление не са успели да развият.

"Започваме с най-голямата мярка – увеличение на населението на България. Тук сметките са изключително трудни. За да се достигне заветната цел от 8 млн. това означава населението да се увеличи с 8400 души. Това означава, че раждаемостта трябва да се увеличи с 8-9 %, което е около 50 години. Това означава, че жените в активна възраст да бъдат извадени от пазара и да се занимават само с възпроизводство. За да не бъдем изцяло негативни, има мерки, които са засилени и ние ги приветстваме. Всички мерки с професионалното обучение имат място. Тук не говоря само за увеличение на заплатите на учителите, става въпрос за надпартийна.

Една от големите иновации са лансирането на два фонда, които да помагат на българското производство, идеята на пръв прочит е добре. Но има куп въпроси за, които няма отговор, за сметка на кой разход ще бъдат разходите за тези фондове са само баналните въпроси. "По какъв начин ще се определя купуването на дялове в държавни предприятия, има ли опасност от сблъсък с европейското финансиране. имаме достатъчно пари във финансовите инструменти", заяви Дончев и изреди няколко различни начина по които се финансират, а проблемите са в предприятията и недостига на работници.  

Владислав Горнов заяви, от своя страна, че са се опитали да остойностят мерките, които предлагат колегите им от БСП. Ако минем към данъчните стимули, които се предлагат, загубата на корпоративен данък може да достигне до стотици милиони. За спирането на концесията на летище София - автоматично губим от една подобна мярка, каза Горанов. Загубата за бюджета ще е  600 милиона само за първата година. Според анализа на ГЕРБ промяната в плоския данък  при всички условности показва, че 373 милиона няма да постъпят в бюджета. Категорично смятаме че промяната на пенсиите трябва да следва ръста на икономиката. Неприемливо е да увеличим изпреварващ пенсиите на едни хора, с прямо други. Увеличение от на пенсиите трябва да е пропорционално, каза Горанов.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!