В британския парламент се разпространява информация, според която разследването за отравянето на Скрипал не потвърждава, че отровата "Новичок" е произведена в Русия, информират осведомителните агенции.

Собствено разследване и резултатите от разговорите си със специалисти от лаборатория е публикува писателят, правозащитник и бивш британски дипломат Крейг Мъри. В статия публикувана на интернет страницата му той заявява, че експерти от лабораторията на британското Министерство на отбраната в Портън Даун са се съгласили само на формулировката "вещество от разновидност, разработвана в Русия".

Мъри, като се позовава на експерти от лабораторията съобщава, че към типа "Новичок" се отнасят нервно-паралитични вещества, които може да бъдат произведени от общодостъпни компоненти като торове или инсектициди. 
 


Но реални химически оръжия от този тип никой не е произвеждал: в докладите, представяни от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), се е посочвало и по-рано, че "Новичок" всъщност си е останал на хартия, и нито СССР, нито Русия са постигнали успехи в производството на токсични вещества от този тип.

На страницата си в Twitter Мъри пише още, че "учените в Портън Даун не са могли да идентифицират  нервнопаралитичен газ като субстанция, създадена в Русия, и са възмутени оказвания натиск върху тях."

Статията на Мъри са разпространили на страниците си в социалните мрежи няколко депутати от британския парламент. Те съобщават, че изявленията на британския премиер Тереза Мей за руска следа в отравянето на Скрипал пораждат въпроси. 

Превод и редакция:БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ