За извращения, блудства и психологически тормоз разказаха бивши затворници от Белене. Те предоставиха записи на bTV, част от които бяха показани. Това се случва в сектора на рецидивистите. Ръководството на затвора е отказало да вземе участие в предаването. 
Силните в затвора тормозят всички останали. Изглежда, че там надзиратели няма. Общуването със затворниците е изключително лесно. 

Затворник разказа за издевателствата. Той е бил в затвора за кражба. „Около 30 надзиратели работят в затвора. Затворниците се занимават с измами и нещата, които са правили и навън. По-силният изяжда по-слабият. Разчита се на мускули и пари. На силния затворник всичко му е наготово. Понякога силните се гаврят с другите, защото няма какво друго да правят. Снимат си порно и групови изнасилвания”, разкри бившият затворник. 

Всичко се случва посредством бой и страх. Друг разказа, че новите затворници се посрещат с групово изнасилване пред очите на надзирателите. Ако някоя жертва се оплаче - получава жестоко наказание. 

Всичко, което става в затвора си остава там - това гласи неписано правило. Настоящи и бивши затворници твърдят, че правосъдието в затвора е дадено в ръцете на силните. 

Тарторите увиват одеяла на главите на затворниците и ги използват за боксова круша. Имало е случаи, когато хората припадат, дори един си е глътнал езика. Имало е случай на затворник, на който са му заврели пръчка в устата. 

Има няколко рацидивисти отряди в затвора. Те се оправдават, че издевателстват върху педофили и хора с тежки престъпления. Кадрите са предоставени от самите затворници, защото вече са били наказани за тях. 

Последици няма и издевателствата продължават. 

Един от мъчителите е Десислав Камбуров. Ето една от профилните му снимки във Фейсбук, която показва ранга му в затвора.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева веднага сезира прокуратурата след репортаж за насилие от затвора в Белене и същевременно незабавно разпореди проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, които бяха показани в медиите, са от 2013 г. Още тогава във връзка с тях, директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски. Незабавно е образувано досъдебно производство и наказателно дело, а Районният съд в Левски вече е постановил осъдителна присъда по случая.

Лишеният от свобода Д. М. е осъден на 4 г. лишаване от свобода затова, че на 30 септември 2013 г. в затвора-Белене в 3 килия на VІ-ти отряд извършил полови сношения и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол. К. Х., в съучастие като съизвършител с И. И. Е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор. И. И., в съучастие като съизвършител с К. Х., е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор.
По представена докладна записка от началника на затвора – гр. Белене за периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

10 от тях са регистрирани в „Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража“ към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура - Плевен, Районна прокуратура - Левски и ГДИН.