Министър-председателят ми разпореди и проведох телефонен разговор с новоизбрания президент Румен Радев, в който му обясних публикуваната и по официален ред от Агенция "Пътна инфраструктура" позиция, че обявената поръчка не е ново обявена, а за избиране на изпълнител на тол системата.

Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова във връзка с изказване на новоизбрания президент Румен Радев за възобновена обществена поръчка от АПИ за електронна система за тол такси въпреки препоръката на премиера в оставка Бойко Борисов да се спират обществените поръчки.

„Това е поръчка, която е обявена преди 9 месеца, още през април 2015 година. Тази поръчка е неколкократно обжалвана, което няколко пъти довеждаше до нейното спиране“, обясни тя. Лиляна Павлова уточни, че по последната жалба по тази поръчка Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на АПИ и че процедурата може да продължи.

„Както предвижда закона, когато компетентният орган се произнесе в наша полза, това ни дава възможността и правото да продължим тази стара обществена поръчка“, коментира регионалният министър в оставка. По думите й продължаването на обществената поръчка се случва след датата 21 декември, на която министър-председателят разпореди да не се обявяват нови поръчки, но категорично това разпореждане негово разпореждане се спазва.

„Обясних всичко това на новоизбрания президент Румен Радев и го уверих, че нито МРРБ, нито АПИ не планираме и не сме обявявали никакви нови обществени поръчки“, заяви Лиляна Павлова. „Постъпи нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията, току-що комисията уведоми АПИ и МРРБ. Жалбата ще доведе до това отново временно да спрем тази обществена поръчка до следващото произнасяне на КЗК по отношение на основателността и законосъобразността на поредната жалба“, каза още тя и уточни, че новоизбраният президент Румен Радев е уведомен и за спирането на поръчката.