Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу, непряко заплаши Гърция с „инцидент“ в Егейско море и призова гръцкият министър на отбраната Панос Каменос да „дойде на себе си“, предава гръцкото онлайн издание Greek Reporter, цитиран от "Фокус".

В интервю за турското издание Hurriyet, Чавушоглу разкритикува коментари, направени от Каменос, и заяви, че неговите думи и действия причиняват проблеми в отношенията между двете съседни страни.

Изявлението дойде един ден, след като гръцкият министър прелетя над остров Имия и пусна венец в памет на смъртта на трима гръцки войници, чийто хеликоптер се разби на острова на 31 януари 1996 г. в разгара на конфронтация между Анкара и Атина относно суверенитета на Имия.

Чавушоглу определи поведението на Каменос като „провокативно“ и добави, че подобно поведение може да доведе до „нежелан инцидент“, който не може да бъде поправен.
 

Ново напрежение е имало в района на спорните егейските острови Имия, предава и "Български новини". Турски военни с 5 кораба стоят в района. Двойката малки ненаселени острови стана причина за криза между двете страни през януари 1996 г.

Вчера два кораба на гръцката брегова охрана стигнали до Кардак и навлезли в турски териториални води. След намеса на турските военни, гръцките кораби излезли от турски териториални води. Напрежението приключило, след като двата кораба се изтеглили близо до остров Калолимнос, намиращ се на 1,5 морски мили от Кардак, посочва в.“Миллиет“.

В неделя началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар направи обиколка на Имия, което предизвика реакция от страна на Гърция, окачествила случая като провокация.

„Гърция отново търси провокация в Егея. Разположили са оръдия на 18 острова“, пише в заглавие на челната си страница в. „Сьозджу“. Според вестника в същия ден, когато началникът на ГЩ на турските въоръжени сили отиде при остров Кардак/Имия, гърците били на половин час път от мястото, на остров Калимнос, за да отбележат 21-ата годишнина от събитията през януари 1996 г., когато Турция и Гърция едва не стигнаха до война.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА